UO BHRT raspravljao o slučaju “srebrenički cvijet”

Sarajevo, 16.07.2018.- Završena je sjednica Upravnog odbora BHRT-a na kojem nisu donesene značajnije odluke, prenosi N1. UO je razmotrio cijelu situaciju i zatraženo je od svih relevantnih aktera da dostave podatke koji se tiču odluke Marka Radoje, urednika informativnog programa BHT-a da novinari ne ističu cvijet Srebrenice na reveru.

Nakon što se dostave podaci, Upravni odbor će ponovo zasjedati, a potom će se donijeti odluke. Međutim, Upravni odbor ne može smjenjivati glavnog urednika informativnog programa, iako ga je imenovao. Može ga smijeniti direktor. Zoran Krešić, član Upravnog odbora je ukazao da će se sve odluke donositi konsenzusom, javlja N1 televizija.

Smatraju da je jedan od sindikata preuranjeno tražio smjenu Marka Radoje i da su mu presudili prije nego što su sagledali sve činjenice. Upravni odbor će dati odgovore na pitanja sindikata u vezi sa ovim slučajom.

Ukazano je da je Radoja dobio više od 300 prijetnji smrću za 48 sati. Inače, Radoja nije prisustvovao sjednici Upravnog odbora jer nije pozvan na istu jer nisu željeli da ista izgleda kao njegovo saslušanje.

Podsjećamo, Marko Radoja, urednik informativnog programa BHT-a, za N1 komentarisao navod da je zahtjevao da novinari javnog servisa na dan obilježavanja 23. godišnjice ne nose na reveru srebrenički cvijet. Kako je kazao, tražio je samo poštivanje Statuta i princip nezavisnosti BHT-a.

(N1)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest