UO BH novinari: Oštre osude ugrožavanja sigurnosti i prijetnji Marku Radoji

Sarajevo, 14.07.2018.-Upravni odbor Udruženja/udruge  BH novinari  najoštrije osuđuje ugrožavanje sigurnosti i prijetnje Marku Radoji, uredniku Informativnog programa Televizije Bosne i Hercegovine ( IP BHT), koje su poslane direktno, putem elektronske pošte ili objavljene u  komentarima na  Facebooku  i news portalima.  Prijetnje su uslijedile nakon što je Radoja, kao urednik IP BHT, zatražio od voditelja informativnih emisija BHT da  11. jula ne nose  na reveru Cvijet Srebrenice, simbol sjećanja na  žrtve genocida  i stradanje više od 8000 Bošnjaka u julu 1995.

Upravni odbor BH novinara smatra  da  je nedopustivo upućivati prijetnje  i dovoditi u opasnost  nečiji život, pozivati na nasilje ili koristiti nepriličan govor, bez obzira da li se kao građani i javnost u Bosni i Hercegovini slažemo ili ne sa donesenom odlukom. Takva ponašanja predstavljaju krivčno djelo, zbog čega policija  mora hitno istražiti  prijetnje i poduzeti zakonske sankcije.

Upravni odbor BH novinara  je u petak  13. jula i zvanično zatražio od  Federalne uprave policije efikasnu istragu u ovom slučaju i kažnjavanje osoba koje su upućivale prijetnje.

Istovremno, članovi Upravnog odbora BH novinara pozivaju  menadžment i upravu BHRT da sa dužnom pažnjom razmotre odluku urednika IP, te, u skladu sa postojećim zakonskim propisima i Uredničkim princpima BHRT, donesu potrebne mjere za jačanje javne uloge, odgovornost i rada PBS u interesu svih građana BiH.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest