Sindikat BHRT-a traži smjenu urednika IP BHT1 Marka Radoje

Sarajevo, 12.07.2018.- Samostalni sindikat radnika (SSR) u BHRT-u od menadžmenta BHRT-a traži smjenu urednika IP-a BHT1 Marka Radoje zbog narušavanja ugleda BHRT-a i prekoračenja ovlaštenja, povodom njegovih istupa u javnosti i neovlaštenih postupaka kada je u pitanju obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

“Bez obzira na teške uvjete rada, neuplaćene doprinose i sve ostale probleme sa kojima se susreću, radnici BHRT-a su besprijekorno uradili program iz Srebrenice, a dodatno uz to i program vezan za SP u Rusiji, kako bi našim pretplatnicima omogućili kvalitetan program. Mišljenja smo da jedna osoba, ma ko to bio, nema pravo svojim neovlaštenim postupcima baciti pod noge sav trud koji su uložili radnici BHRT-a”, piše u saopćenju Sindikata.

U saopćenju se navodi kako se u svojim javnim istupima Radoja poziva na svoju nepristrasnost, dok se samostalni sindikat radnika u BHRT-u poziva na zakon i akte BHRT-a.

“Dok urednik IP-a BHT1 smatra da je osnovni postulat novinarstva neutralnost, SSR u BHRT-u smatra da je osnovni postulat novinarstva objektivnost, a presude međunarodnih sudova bi trebale predstavljati objektivan stav za jedan javni servis. Jedino od čega javni servis mora biti nezavisan je uticaj političkih partija, pogotovo u predizborno vrijeme”, navode iz Sindikata.

Podsjećaju javnost da je ovaj sindikat upozoravao upravljačke strukture BHRT-a na moguće posljedice imenovanja. Kažu kako ovo nije prvi put, u veoma kratkom roku, da se nanosi šteta 73 godine starom ugledu BHRT-a, te insistiraju da menadžment BHRT-a zbog ovakvih postupaka smjeni urednika IP-a BHT1 Marka Radoju.

“Izražavamo podršku našim članovima koji nisu željeli izvršiti naredbu (skinuti sa revera Srebrenički cvijet) koja je protiv svih novinarskih postulata i ukoliko zbog svog profesionalnog stava budu trpili bilo kakve posljedice, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u će biti uz njih i odgovoriti na adekvatan način”, saopćeno je u obraćanju samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

(bhrt.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest