Završen trening za novinare i aktiviste iz Sirije i Iraka o izvještavanju i tranzicijskoj pravdi

Sarajevo, 23.06.2018.-Šestodnevna radionica posvećena izvještavanju o tranzicijskoj pravdi završila se danas u Sarajevu odlukom sudionika i sudionica o formiranju mreže novinara i aktivista civilnog društva iz Sirije, Iraka i Bosne i Hercegovine, sa ciljem doprinosa izgradnji mira, tolerancije i koegzistencije većinskih i manjinskih naroda u ovim državama.

Tokom edukacije je naglašeno da mediji i organizacije civilnog društva u postkonfliktno vrijeme imaju važnu ulogu u izgradnji mira. Novinari i aktivisti u takvim okolnostima moraju biti posebno odgovorni jer njihovo djelovanje može biti doprinos izgradnji društva tolerancije, ali isto tako i uticati na širenje govora mržnje i raspirivanje netrpeljivosti. Zajednici koja je zarobljena konfliktom potrebni su novinari koji bi izvještavali na inovativan način, sa fokusom na rješenjima i koji mogu napraviti iskorak iz konvencionalnog izvještavanja.

Svoja iskustva sa polaznicima razmijenili su medijski profesionalci koji su izvještavali iz ratnih okolnosti u BiH, predstavnici akademske zajednice, stručnjaci za tranzicijsku pravdu i aktivisti iz BiH. Edukativni program obuhvatio je teme kao što su standardi fer, balansiranog i objektivnog izvještavanja o osjetljivim temama vezanim za rat i kršenja ljudskih prava, tranzicijska pravda i suočavanje sa prošlošću, dokumentovanje ratnih zločina te medijski doprinos izgradnji mira i stabilnosti.

Pored toga, sudionici su posjetili redakcije Oslobođenja i Federalne televizije, kao i BHN klub novinara u Mostaru, te Galeriju 11/07/95 u Sarajevu.

Radionica o temi „Tranzicijska pravda i izvještavanje“ realizirana je uz podršku danske organizacije International Media Support (IMS), u organizaciji Udruženja BH novinari.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest