Protest zbog političkih pritisaka na rukovodstvo i novinare RTV USK

Sarajevo, 23.06.2018.-Upravni odbor Udruženja/udruge  BH novinari  zahtijeva od Skupštine i Vlade Unsko – sanskog kantona (USK) da prestanu sa političkim pritiscima na rukovodstvo i novinare Radio – televizije Unsko – sanskog kantona (RTV USK), kao i kršenjem zakonskih propisa i akata po kojima funkcionira ovaj javni medij.

Nedopustivo je da već mjesecima članovi Vlade i Skupštine USK prijete novinarima i urednicima RTV USK, dovode ih u ponižavajući i nesiguran položaj, te pokušavaju smijeniti Izeta Mustafića, diretkora RTV USK ili imenovati novi Nadzorni odbor po mjeri stranaka koje su na vlasti u ovom kantonu. Takvi postupci predstavljaju nedopustivo miješanje vlasti i političkih stranaka u medijske slobode i nezavisnost javne radio –televizije, krše pravo građana na pristup javnim informacijama i dovode u pitanje temeljne demokratske vrijednosti.

Upravni odbor BH novinara naglašava kako sloboda medija, siguran i dostojanstven rad novinara i urednička neovisnost predstavljaju dio temeljnog prava na slobodu izražavanja, koje ni pod kakvim okolnostima ne bi smjelo biti dovedeno u pitanje djelovanjem izvršne i zakonodavne vlasti USK. Posebno je nedopustivo da sloboda izražavanja i  rukovodne pozicije RTV USK budu dio političkih pregovora i trgovine, pokrenutih sa ciljem osiguranja medijske podrške i komunikacijskog prostora za političku kampanju za predstojeće opće izbore u BiH u oktobru 2018.

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara podsjeća na važnost postojanja profesionalne i politički nezavisne javne radio – televizije na nivou USK, koja će raditi u interesu svih  građana, neće biti birana političkim i drugim manipulacijama, te biti primjer odgovornog i profesionalnog rada novinara i urednika. U tom kontekstu, BH novinari daju punu podršku RTV USK, pravu novinara i urednika na slobodan i dostojanstven rad, koji neće biti ograničavan na bilo koji način i od bilo kojih centara političke i druge moći.

Upravi odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest