Bihać: Upitna zakonitost imenovanja upravnih tijela javnih medija

Bihać, 12.06.2018.-Bosna i Hercegovina je najbolje rangirana država među zemljama Zapadnog Balkana po medijskim slobodama, zakonskom okviru i angažiranosti institucija koje štite slobodu izražavanja i prava novinara prema posljednjoj analizi Reportera bez granica. Ipak, postoji značajna diskrepancija između zakona koji su usklađeni sa evropskim standardima i njihove primjene u praksi, što je posebno izraženo u lokalnim sredinama, istaknuto je na radionici o mehanizmima zaštite novinara koja je danas održana u Bihaću.

Kada nosiocima javnih funkcija ne odgovara izvještavanje ili postavljena pitanja od strane novinara, onda koriste tužbe i žalbe kao instrumente zastrašivanja i sprečavanja novinarki i novinara u obavljanju profesionalnih zadataka u interesu javnosti, istaknuto je na skupu i naglašeno da se novinari u ovoj regiji često suočavaju i sa brutalnim pritiscima na javne medije, uključujući i nezakonita imenovanja upravnih tijela u tim medijima.

„Javne zvaničnike su birali građani, a njihove plate se finansiraju iz javnih sredstava. Vršeći javne funkcije dužni su javnost obavještavati o javnim procesima“, podsjetila je Ljiljana Zurovac iz Vijeća za štampu i online medije u BiH, te dodala kako je za efikasniju zaštitu novinara i profesije važno slijediti profesionalne standarde koji su ugrađeni u kodeks i važeće zakone BiH.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić podsjetila je novinare i novinarke u Bihaću na set prava koja im garantuju međunarodni i domaći pravni propisi.

“Ta prava uključuju ona koja se tiču slobode izražavanja, pristupa informacijama, kritike javnih procesa i zvaničnika te slobode satire”, rekla je Rudić te naglasila da novinari sami moraju više učiniti na zaštiti vrijednosti svoje profesije i boriti se protiv političkih pritisaka na solidaran način koristeći postojeće mehanizme zaštite.

Sudionici radionice su naglasili da je za rad novinara važno osnaživanje vladavine prava te jednako dostupna pravda novinarima kao i drugim građanima BiH.

Radionicu o mehanizmima zaštite novinara i drugih medijskih profesionalaca organizovala je Misija OSCE-a u BiH, u saradnji sa Udrugom BH novinari i Vijećem za štampu i online medije u BiH. Radionica je okupila 20 novinara i novinarki iz Bihaća i okolnih gradova.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest