Predstavnik OESS-a za slobodu medija pozvao na jačanje nezavisnosti javnog rtv servisa i zaštitu novinara

Sarajevo, 24.04.2018.-Predstavnik OESS-a za slobodu medija Harlem Désir boravio je prošle semice u službenoj posjeti u Bosni i Hercegovini i tom prilikom je naglasio potrebu za jačanjem medijskog pluralizma, poštivanjem nezavisnosti i održivosti javnog radio-televizijskog servisa te potrebu za unapređenjem sigurnosti novinara u zemlji.

Tokom trodnevne službene posjete, predstavnik Désir sastao se sa ministrom vanjskih poslova Igorom Crnatkom, ministricom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac, predsjedavajućim Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislavom Bojićem, te zamjenikom ministra za saobraćaj i veze Sašom Dalipagić, kao i predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja.

“Imao sam vrlo otvorene i konstruktivne razgovore sa predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini. Govorili smo o presudnoj ulozi štampe i nezavisnih medija u demokratskim procesima, kao i o odgovornosti vlasti za poticaj medijskog pluralizma i unapređenja sigurnosti novinara”, rekao je Désir, stoji u saopćenju OESS-a.

Na sastancima sa predstavnicima vlasti, Désir je naglasio potrebu za garancijom nezavisnog i održivog javnog sistema emitovanja, koja uključuje i efikasno sprovođenje relevantnih zakona te uspostavljanje Korporacije javnih RTV servisa BiH, sa ciljem usklađivanja njihovih aktivnosti.

Sigurnost novinara bilo je jedno od osnovnih pitanja o kojima je govorio Harlem Désir. “Svaki napad na novinara je napad na pravo društva da bude informisano”, naglasio je on, dodajući da se takvi napadi moraju spriječiti, javno osuditi kada se dogode te detaljno istražiti.

Izražena je potreba za većom transparentnošću vlasništva nad medijima i javnim finansiranjem medija na svim administrativnim nivoima, kao i neophodnost unapređenja općih uslova rada novinara.

Predstavnik Désir se takođe sastao sa predstavnicima Regulatorne agencije za komunikacije, Vijeća za štampu, Udruženja BH novinari, Media centra i nekoliko medija, uključujući i posjetu dnevnom listu Oslobođenje. Susreo se i sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest