Izvještaj EK o napretku BiH: Nema napretka u garanciji slobode medija

Sarajevo, 17.04.2018.- Evropska komisija je danas u Briselu predstavila godišnji Paket proširenja, uključujući sedam pojedinačnih izvještaja o napretku država Zapadnog Balkana ka članstvu u Evropsku uniju.

Među ključnim nalazima Izvještaja iz 2018. godine o Bosni i Hercegovini, navodi se kako je određeni napredak ostvaren u poštivanju ljudskih prava i problema manjina. Ipak, potrebno je temeljno unaprijediti strateški, pravni, institucionalni i politički okviri za zaštitu ljudskih prava. To podrazumijeva i pitanje slobode izražavanja. I dalje su prisutni politički pritisci i zastrašivanje novinara, uključujući fizičke i verbalne napade.

„Još uvijek su prisutni politički pritisci i zastrašivanja novinara unatoč negativnoj ocjeni iz prethodnog izvještaja o napretku“, rekao je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark medijima u Sarajevu, te dodao kako još uvijek postoje problemi kao što su elementi samocenzure te politizacija javnih emitera FTV, BHT i RTRS, što je za Evropsku uniju neprihvatljivo.

Pored toga Vigemark je naglasio i problem finansiranja javnih emitera koji značajno utiče na njihovu nezavisnost.

Makedonija i Albanija ulaze u pregovore

Johanes Hahn, komesar za politiku susjedstva i proširenja EU istakao je danas u Briselu da će preporuka Komisije biti da Makedonija i Albanija počnu pregovore s EU. Pored toga, smatra da su države Zapadnog Balkana napravile značajan iskorak u procesu integracija u EU.

“Mislim da je ovo dobar dan za Zapadni Balkan i da možemo vidjeti da smo odlučni u politikama proširenja. To je politika koja se ne završava. Cilj je da se izveze stabilnost, a ne nestabilnost. Zapadni Balkan je perspektivu članstva u EU potvrdio u februaru ove godine. Očekuje se da će nastaviti ovom dinamikom raditi na integraciji. Izvještaj o napretku je godišnja provjera stanja”, rekao je Hahn danas u Briselu, prenose mediji.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest