Oštra osuda napada na novinarku FTV Aidu Štilić iz Bihaća

Sarajevo, 6.4.2018.-Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju verbalni napad i prijetnje Asima Kambera, zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Federacije BiH, upućene novinarki Aidi Štilić, dopisnici Federalne televizije (FTV) iz Bihaća.

Asim Kamber, koji je ujedno i član najužeg rukovodstva SDA, brutalno je napao Aidu Štilić pred grupom novinara u zgradi Vlade Unsko – sanskog kantona (USK), pri čemu ju je vrijeđao na profesionalnoj i ličnoj osnovi, derao se na nju više od pola sata i prijetio kako će „nastaviti hajku putem privatnog bloga“.

Bahato i primitivno ponašanje gospodina Kambera prema novinarki Štilić, Upravni odbor BH novinara ocjenjuje grubim atakom na slobodu izražavanja i pokušaj rušenja njenog profesionalnog integriteta i ljudskog dostojanstva. Ovaj napad je ujedno i zastrašivanje novinarke, organizovano sa ciljem zaustavljanja njenog novinarskog istraživanja tema od značaja za građane USK, a čiji su glavni akteri Asim Kamber i drugi visoki zvaničnici SDA iz tog kantona.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od policijskih organa USK provođenje detaljne istrage o ovom napadu, te poduzimanje zakonom predviđenih mjera prema napadaču. Brza i efikasna istraga napada na novinarku Aidu Štilić obaveza je i direktna odgovornost policijskih i drugih istražnih organa USK, koji svojim djelovanjam moraju pokazati kako su spremni štititi novinarku i njeno pravo na slobodan i dostojanstven rad, bez obzira što napadač dolazi iz parlamentarnih klupa Federacije BiH i najviših SDA organa. Istovremeno, SDA se, kao odgovorna politička stranka, mora javno ograditi od postupanja svoga člana, koji na grub način krši novinarska prava i medijske slobode.

Upravni odbor BH novinara

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest