Stop cenzuri i pritiscima na BHRT-u

Sarajevo, 23.03.2018.-Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari zahtijeva od Poslovodnog odbora BHRT-a zaustavljanje svih oblika cenzure i direktnih pritisaka na urednike i novinare BH radija 1 i BHT1, uključujući i instrukcije o tome koje vijesti mogu, a koje ne mogu biti objavljene u Informativnom programu. Urednička neovisnost i samostalno donošenje profesionalnih odluka dio su prava na slobodu izražavanja i slobode medija, koje ni pod kakvim okolnostima ne bi smjele biti dovedene u pitanje odlukama menadžmenta BHRT-a ili njihovim direktnim uplitanjem u sadržaj vijesti javnog RTV servisa.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je direktnim nalogom direktorice BH radija 1 Pejke Medić spriječeno objavljivanje saopćenja Sindikalne organizacije BHRT–a u četvrtak 22.marta, uz obrazloženje da je to „manjinski sindikat“ sa kojim menadžment ne pregovara. Slijedom ove ili neke druge instrukcije (nepoznate javnosti), saopćenje nije objavljeno ni u Dnevniku u 19 sati na BHT1, iako sadržaj saopćenja ničim nije bio sporan, nije je odstupao od etičkog kodeksa i sadržaja niza drugih, ranije objavljenih saopćenje Sindikalne organizacije  BHRT-a, kao i javnih reagiranja Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Upravni odbor BH novinara podsjeća članove Poslovodnog odobra BHRT-a Belmina Karamehmedovića, Pejku Medić i Nikolu Markovića kako ne postoji nikakav zakonski osnov niti odredbe Uređivačkih načela PBS, kao ni bilo koji drugi principi novinarske etike i međunarodni standardi slobode medija koji dopuštaju ili mogu opravdati cenzuru, pritisak na novinare i urednike. Posebno je nedopustivo novinarske vrijednosti i slobodu objavljivanja vijesti i drugih informativnih sadržaja dovoditi u vezu sa „pregovorima“ između menadžmenta BHRT-a i sindikata, bio on većinski ili manjinski.

Upravni odbor BH novinara podsjeća menadžment BHRT-a kako još uvijek nije umanjena profesionalna šteta i rušenje ugleda BHT1, prouzrokovanih zabranom, pa naknadnim dosnimavanjem i objavljivanjem intervjua sa Sebijom Izetbegović, direktoricom Kliničkog centra Sarajevo, a već sada svjedočimo novom profesionalnom skandalu i neprimjernom postupanju članova menadžmenta. U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara još jednom zahtjeva od menadžmenta BHRT-a potpuno poštivanje slobode izražavanja, prava novinara i svih drugih medijskih djelatnika, te zaustavljanje cenzure, represije i kršenja ljudskog dostojanstva novinara i novinarki u državnom javnom servisu.

 Upravi odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest