Najava: Završna konferencija regionalnog projekta „Media Circle – Odgovor građana na klijentelizam u medijima u jugoistočnoj Evropi“

Završna konferencija regionalnog projekta „Media Circle – Odgovor građana na klijentelizam u medijima u jugoistočnoj Evropi“ održaće se sutra 22.03.2018. u hotelu Europa u Sarajevu sa početkom u 10:00 sati.

Projekat Media Circle je usmjeren na poboljšanje politika u oblasti slobode medija i uspostavljanju održivih mehanizama za aktivniji medijski monitoring i odgovorno pravovremeno djelovanje u zemljama jugoistočne Evrope.

Tokom projekta sprovedena su tri mjerenja Indeksa medijskog klijentelizma u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Rumuniji i Bosni i Herecgovini na temelju empirijskih podataka, političkog uticaja na medije, postojećeg stanja zakonodavnog i institucionalnog okvira medija, kao i uslova u kojima novinari/ke rade u zemljama jugoistočne Evrope. Indeksom su pokrivena sva ključna pitanja kojima se bave smjerenice za razvoj slobode medija Evropske komisije i drugih postojećih indeksa koji mjere medijske slobode.

Projekat je finansiran od strane Evropske unije i sufinansiran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Nositelj projekta je udruga Partnerstvo za društveni razvoj iz Hrvatske, a konzorcij od 8 partnerskih organizacija čine Expert Forum iz Rumunije, BH novinari i VESTA iz Bosne i Hercegovine, Institut za javnu politiku iz Crne Gore, Public iz Makedonije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Komitet pravnika za ljudska prava iz Srbije.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest