Reporteri bez granica: “Prava žena: Zabranjena tema”

U povodu obilježavanja Dana žena, Reporteri bez granica su objavili izvještaj “Prava žena: Zabranjena tema” koji se bavi problemima koje imaju novinari, i muškarci i žene, koji izvještavaju o pravima žena.

Organizacija je ustanovila kako su od 2012. do 2017. godine prava najmanje 90 novinara u 20 zemalja svijeta prekršena zbog toga što su govorili o pravima žena ili rodnim pitanjima. Od toga je 11 novinara ubijeno, 12 zatvoreno, a najmanje 25 fizički napadnuto, dok je barem 40 dobilo ili još uvijek dobija prijetnje na društvenim mrežama.

Indijka Gauri Lankesh, urednica sekularnog i feminističkog sedmičnjaka Gauri Lankesh Patrike, platila je životom zbog članaka koji su kritikovali položaj žena u kastinskom sistemu. U Iranu su mnoge feministice novinarke prošle kroz maltretiranja pravosuđa i zatvora zbog onoga o čemu su pisale. Međutim, nisu samo žene u novinarstvu meta neprijatelja prava žena. U Somaliji je Abdiaziz Abdinur Ibrahim uhapšen i osuđen na godinu zatvora zbog lažnih optužbi nakon što je intervjuisao žrtvu silovanja.

“Novinari ne bi trebali da rizikuju svoje živote kako bi izvještavali o pravima žena u 2018. godini ali je to, nažalost, tako u mnogim dijelovima svijeta”, izjavio je generalni sekretar Reportera bez granica, Christophe Deloire.

“U ovom izvještaju, pokazali smo kako ugnjetavači slobode medija onemogućuju istraživačko novinarstvo i izvještavanje o pravima žena, bilo da to rade novinari ili novinarke. I nudimo vrlo jasne preporuke kako osigurati da i muškarci i žene imaju isti tretman svugdje u medijima, bez čega ne možemo govoriti o novinarskim slobodama i pluralizmu”.

Izvještaj Reportera bez granica identifikuje ekstremističke grupe poput Talibana i Islamske države kao ugnjetavače ili predatore slobode medija. U SAD-u novinari koji izvještavaju o pravu na abortus primaju prijetnje smrću od onih koji su protiv abortusa. U Meksiku je naročito riskantno izvještavati o mnogobrojnim ubistvima žena na sjeveru u saveznoj državi Chihuahua. Autoritarni režimi u Kini, Turskoj, Egiptu, također ne dopuštaju da ženska pitanja budu predmet javne rasprave. U Francuskoj, Kanadi i mnogim drugim zemljama, horde bijesnih internet koristika vode kampanje protiv novinara i učestvuju u cyber-napadima. Kada su mete tih napada žene, oni postaju i intenzivniji i imaju seksualnu dimenziju.

Cjelokupan izvještaj na engleskom jeziku dostupan je ovdje.

Izvor: media.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest