Asocijacija evropskih novinara (AEJ) osudila ubistvo slovačkog novinara Jána Kuciaka

Bratislava, 26, februara 2018 – Slovački ogranak Asocijacije evropskih novinara (AEJ) osudio je hladnokrvno ubistvo slovačkog novinara Jána Kuciaka i njegove vjerenice. “Ovaj gnusni zločin počinjen je u trenutku kada je Kuciak radio na istraživanju krivičnih djela osoba koje se dovode u vezu sa podzemljem, ali i političkim elitama zemlje, navodi se u njihovom saopćenju. Slovački ogranak AEJ uputio je zahtjev policijskim vlastima Slovačke da u potpunosti i temeljito istraže ubistva i počinioce izvedu pred lice pravde.

Iz slovačkog ogranka AEJ smatraju ubistvo novinara Kuciaka napadom na slobodu govora i štampe, kao  osnovne principe zakonite demokratske države i ustavna prava slovačkih građana. Ovo je očigledna i strašna posljedica sistematskih, dugoročnih i agresivnih verbalnih napada na novinare od strane različitih vodećih državnih zvaničnika, navodi se u saopćenju.

Slovački ogranak AEJ podsjeća na novinare koji se i dalje vode kao nestali, reportera Palo Ripala (nestao 2008. godine) i ekonomskog novinara Miroslav Pejko (nestao 2015. godine). Obojica su takođe bili angažovani u medijima koji se bave istraživačkim pričama, navodi se u saopćenju AEJ.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest