Saopćenje povodom fizičkog napada na Nedžada Latića

Sarajevo, 21.02.2018.-Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje fizički napad na Nedžada Latića, publicistu i urednika portala The Bosnia Times iz Sarajeva. Napad se desio u utorak poslijepodne ispred zgrade u kojoj živi Latić, nedugo poslije izlaska iz džamije u kojoj je obavljao molitvu.

Nanošenje tjelesnih povreda i napad na Nedžada Latića predstavljaju brutalni napad na slobodu izražavanja i ugrožavanje sigurnosti novinara, te grubi pokušaj gušenja slobode medija i kritičkog pisanja o aktulenim događajima u Sarajevu, uključujući i ponašanja pojednih pripadnika vehabijskog pokreta.

Upravni odbor BH novinara zahtjeva hitnu istragu svih okolnosti napada na Latića, utvrđivanje identiteta napadača i motive napada, te poduzimanje zakonom propisanih mjera na brz i efikasan način, koji će pokazati kako policijske strukture i pravosudne institucije odgovorno i blagovremeno postupaju u slučajevima napada na novinare i ugrožavanja njihove sigurnosti.

Upravni odbor BH novinara izražava zabrinutost zbog činjenice da je ovo drugi napad u mjesecu februaru, koji se desio neposredno nakon obavljanja privatnog vjerskog obreda u nekoj od sarajevskih džamija i dovodi se u vezu sa novinarskim radom. Slobodni novinar Faruk Vele je Liniji za pomoć novinarima prijavio verbalne napade i prijetnje putem jednog broja portala, koji su uslijedili odmah poslije molitve u Carevoj džamiji u Sarajevu, i govora imama u kojem je poručio kako “pojedinim novinarima za života treba klanjati dženazu”.

Upravni odbor BH novinara ne dovodi u vezu napade na novinare Nedžada Latića i Faruka Velu i ugrožavanje njihove sigurnosti sa djelovanjem Islamske zejednice u BiH, ali očekuju od ove vjerske institucije javnu osudu pomenutog govora u Carevoj džamiji, kao i proaktivnije djelovanje i Islamske zajednice, kao i svih drugih vjerskih zajednica i crkava u Bosni i Hercegovini, na sprečavanju govora i ponašanja vjernika koji mogu, na direktan ili indirektan način, dovesti u pitanje slobodu medija i sigurnost novinara.

Upravni odbor Udruge/udruženja BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest