Najava: Inter-profesionalni seminar za pravosuđe i medijske aktere o sigurnosti novinara u BiH (Mostar, 23. i 24. februar)

Mostar, 20.02.2018.-Vijeće Evrope i Udruženje/udruga BH novinari organizuju dvodnevni seminar/radionicu “Sigurnost novinara u BiH: primjena EU, CoE i UN standarda o sigurnosti  i zaštiti novinara u BiH kroz efikasne istrage napada i pravosudne postupke” za pravosuđe i medijske aktere u okviru JUFREX projekta Vijeća Evrope- Jačanje pravosudne ekspertize o Slobodi govora u medijima Jugoistočne Evrope.

Cilj seminara je unapređenje institucionalnih mehanizama zaštite novinara, povećanje efikasnosti u istragama i smanjenju nekažnjivosti napada na novinare te unaprijeđenje znanja i prakse pravnika i advokata koji zastupaju medijske djelatnike u slučajevima krivičnih djela protiv novinara, uključujući i krivična djela u online sferi.

Jedan od ciljeva jeste i promovisanje primjene standarda Vijeća Evrope u sudskoj praksi pri procesuiranju različitih slučajeva ugrožavanja sigurnosti novinara.

Seminar se održava u hotelu Mepas u Mostaru 23. i 24. februara i okupiće advokate, sudije, medijske eksperte, novinare, međunarodne eksperte za pitanja klevete te predstavnike sigurnosnih institucija i nadležnih parlamentarnih tijela.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest