Strategija za proširenje EU na Zapadni Balkan: posebna pažnja zaštiti slobode izražavanja i nezavisnosti medija

Zemlje Zapadnog Baklana trebaju posebnu pažnju posvetiti zaštiti slobode izražavanja i nezavisnost medija kao stuba demokratije, navodi se u dokumentu Evropske komisije, kao dio strategije za proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan koja je 6. februara predstavljena u Evropskom Parlamentu.

“Zakonodavstva zemalja Zapadnog Balkana u velikoj mjeri garantuju osnovna prava, ali je potrebno više uraditi kako bi se osigurala potpuna primjena u praksi. Odlučni napori su potrebni za zaštitu manjina i borbu protiv diskriminacije”, navodi se u strategiji.

Stretegija između ostalog ima za cilj obnoviti reformski zamah kako bi se rješavali određeni ključni izazovi pred zemljama regije. Ona takođe unaprjeđuje podršku Evropske unije naporima Zapadnog Balkana na evropskom putu, uz dodatno finansiranje i resurse.

Strategija predstavlja samu suštinu izazova s kojima se Zapadni Balkan suočava na evropskom putu. Ono što je novo je snažno obnovljeno ohrabrenje partnerima da rješavaju pitanja neophodnih reformi, te da im se pruže smjernice o potrebnim koracima kako bi napredovale što brže moguće ka pristupanju EU.

Vodeće inicijative Strategije podržavaju transformaciju Zapadnog Balkana u brojnim određenim područjima u kojima je pojačana saradnja od zajedničkog interesa. Konkretne aktivnosti su predviđene između 2018. i 2020. godine za šest identifikovanih područja: vladavina prava, sigurnost i migracije, socioekonomski razvoj, transportna i energetska povezanost, digitalna agenda, te pomirenje i dobrosusjedski odnosi.

U Sofiji će se 17. maja održati samit o Zapadnom Balkanu na kojem će lideri iz EU nastaviti razgovore i angažman sa svojim partnerima sa Zapadnog Balkana.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest