Mostar: Komemoracija italijanskim novinarima ubijenim 1994.

Marco Luchetta, Alessandro Ota i Dario D’Angelo ubijeni su u istočnom dijelu Mostara dok su snimali prilog o djeci u ratu.

Komemoracija trojici italijanskih novinara Mariju Luchettiju, Dariju D’Angelu i Alessandru Otu, koji su ubijeni 28. januara 1994. godine u Mostaru, dok su snimali film o djeci žrtvama rata, održana je u petak u Mostaru, javlja agencija Anadolija.

Sjećanje na trojicu uposlenika italijanske nacionalne televizije RAI organizirali su Ambasada Italije i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Minutom šutnje i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju tragičnog događaja, počast poginulim novinarima odali su ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Bruce Berton, supruga poginulog novinara Alessandra Milenka Ota i zastupnik italijanskog Parlamenta Marco Bergonzi.

“Oni nisu željeli ovdje umrijeti, ali sigurno su željeli ispričati o patnji ovoga društva i prostora”, kazao je Minasi te naglasio značaj novinarskog rada i djelovanja.

Govoreći kako je veoma važno da novinari društvu govore istinu, zahvalio je svim novinarima koji rade u svojoj službi prenošenja istine i koji su današnji događaj popratili.

Treba pokazati istinu

Berton je istakao kako je novinarstvo izuzetno opasna profesija, posebno u ratno vrijeme, čemu svjedoči tragedija koja se dogodila u Mostaru 1994. godine.

“Važno je da se sjećamo i dokumentiramo istinu o onome što se ovdje desilo i ne zaboraviti ih u društvu”, kazao je Berton.

Zastupnik italijanskog Parlamenta Bergonzi ističe kako ovo nije obična komemoracija, nego puno više, što piše i na spomen-ploči poginulih novinara.

“Ono što je bilo potrebno našem društvu jeste pokazati istinu, a to sjećanje treba uvijek ostati živo”, ustvrdio je on.

Poginuli novinari, kako je naglasio, nisu bili ničiji neprijatelji, nego su došli s papirom i olovkom, s mikrofonom i kamerom, kako bi javnosti ispričali o onome što se događa u Mostaru.

Novinari Marco Luchetta, Alessandro Ota i Dario D’Angelo željeli su prenijeti svijetu strahote koje doživljavaju mostarska djeca tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ni tada primirje nije poštivano i počela je pucnjava dok je ekipa RAI-ja snimala stanovnike istočnog dijela Mostara van skloništa.

Samo je dječak Zlatko preživio

Brzo su pobjegli u sklonište, ali s obzirom na to da unutra nije bilo svjetla da se snima, čim se napolju malo stišalo, izašli su ispred.

Snimali su dječaka Zlatka kad je nekoliko metara od vrata skloništa pala minobacačka granata.

Samo je Zlatko preživio, a trojici novinara s pancirkama, koji su ga okružili da ga snime i zaštite, nije bilo spasa.

O tri reportera i nekoliko kadrova koji su snimili u Mostaru na dan pogibije prikazan je kratki dokumentarni film RAI-ja u Gradskoj vijećnici Mostara te je održana otvorena debata na temu važnosti i uloge slobode informiranja u kojoj je sudjelovao predsjednik Udruženja/udruge BH novinari Marko Divković.

Izvor: Agencije; AlJazeera Balkans

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest