Novinari i novinarke posvećeni profesionalnom izvještavanju o rodno zasnovanom nasilju

Sarajevo, 25.01.2018.-Roster medijskih profesionalaca posvećenih podizanju javne svijesti o rodno zasnovanom nasilju, kroz primjenu profesionalnih standarda u izvještavanju o ovom društvenom problemu formiran je danas u Sarajevu.

Roster je okupio 30 novinara i novinarki javnih i privatnih medija iz Sarajeva, Banjaluke, Doboj Juga, Milića, Doboja, Brčkog, Zenice, Sokoca, Pala, Sanskog Mosta, Bugojna, Mostara, Bihaća, Bijeljine i Livna, koji će u narednom periodu definisati i potpisati zajedničku deklaraciju sa ciljem objektivnog, etičkog i profesionalnog izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju.

Formiranje Rostera rezultat je višemjesečnih aktivnosti i kampanje projekata pod pokroviteljstvom UN Women ureda u BiH. “Pokušavamo pomoći vlastima u BiH da ispune svoje međunarodne obaveze koje proizilaze iz Istambulske konvencije i drugih međunarodnih akata. To su oni standardi prema kojima vlasti imaju obavezu da aktivno djeluju na suzbijanju svih vrsta nasilja”, rekao je predstavnik UN Women ureda u BiH David Saunders te dodao kako Roster predstavlja veliku priliku da se javno doprinese samom procesu prevencije nasilja.

Fatima Bećirović iz Gender centra FBiH predstavila je neka od iskustava i zapažanja u vezi sa rodno zasnovanim nasiljem iz perspektive institucije koju predstavlja. “Sistem podrške osobama koje prežive nasilje nije ujednačen na cijeloj teritoriji BiH. Svaka žrtva nasilja treba da ima jednak pristup zaštiti u cijeloj zemlji, a svakog počinitelja nasilja potrebno je na adekvatan način sankcionisati”, poručila je Bećirović.

Sudionici/e današnje diskusije istakli su potrebu aktualiziranja ovog društvenog problema u lokalnim zajednicama kroz izvještavanje lokalnih medija, kao i da je problemu potrebno pristupiti iz različitih perspektiva. Rečeno je i da je bitan kontinuitet u medijskom izvještavanju o slučajevima nasilja i kako ovakve priče treba pratiti od početka do kraja te izbjegavati dnevno-senzacionalističko izvještavanje.

Susret je održan u okviru projekta „Isključimo nasilje – Mediji protiv nasilja nad ženama“ koji realizira Udruženje/udruga BH novinari uz podršku UN Women ureda u Bosni i Hercegovini i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (Sida).

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest