Zenica, 19.01.2018.-Lokalni mediji su pod ekonomskim, a nerijetko i političkim pristiskom smatraju zenički novinari koji su učestvovali u razgovoru sa predstavnicima misije OSCE-a u našoj zemlji na temu jačanje kapaciteta novinara.

– Neophodna je edukacija novinara o mehanizmima zaštite, etičkim standardima, primjeni zakona koji reguliraju slobodu izražavanja ali i educiranje poltičara o odgovornosti prema građanima i odnosu prema medijima, kazalaje Velida Kulenović, novinarka Radija FBiH i predsjednica Kluba BHN u Zenici.
Ekonomska zavisnost lokalnih medija utiče i na njihov rad a neophodna je stalna edukacija novinara te veća međusobna solidarnost, smatra urednik TV Zenica Sinan Gluhić. Tokom razgovora naglašena je potreba i za praćenjem sudskih postupaka koji se vode u slučajevim vezanim za primjenu Zakona o zaštiti od klevete, a novinari Harun Bošnjak (BHT) i Adnan Džonlić (Zenicablog) govorili su o “sporosti” pravosudnih organa u slučajevima prijave i procesuranja napada na novinare. Prema mišljenju Mirsada Bajtarevića, novinara BHR1, profesionalno i fer izvještavanje kao i primjena zakona koji reguliraju slobodu izražavanja značajni su za rad novinara.

Bilo je govora i o predizbornom periodu i pritisicima kojim su u tom periodu izloženi mediji i novinari pa je Enes Begičević, novinar FENE naglasio potrebu educiranja političara u odnosu prema medijima i novinarima, posebno u predizbornom periodu.
Razgovaralo se i o transaprentnosti utroška sredstava za medije iz budžeta, prijavama napada na novinare i educiranju mladih novinara.
– Misija OSCE-a nastaviće aktivnosti vezane za rad sa novinarima, kazala je za medije ispred misije OSCE-a Anja-Lejli Hessarbani. Cilj današnjeg sastanka bio je da se upoznamo sa stanjem medija i sa potrebama novinara u Zenici. Misija OSCE-a prepoznaje važnost lokalnih medija u pravovremenom izvještavanja i baš zbog toga ćemo nastaviti raditi sa novinarima kako bi novinari što bolje radili, dodala je Hessarbani.
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest