Sloboda medija je sve ugroženija

Jedan od faktora koji mogu uticati na suzbijanje slobode medija jeste nesrazmjerno visoka naknada nematerijalne štete koja je dosuđena protiv novinara, reako je Arben Murtezić za Oslobođenje.

Cilj projekta Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja medija u jugoistočnoj Evropi (JUFREX), koji provodi Centar za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH u saradnji sa Vijećem Evrope, jeste osnažiti kapacitete lokalnog pravosuđa za primjenu člana 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima, s ciljem unapređenja slobode izražavanja i medijskih sloboda u BiH i regionu. Projekat će trajati do kraja marta 2019, provodi se u šest zemalja regiona i finansiraju ga Vijeće Evrope i Evropska unija.

Zaključci

– Interesne grupe ovog projekta su sudije, tužioci, advokati i novinari. Oni djeluju odvojeno, ali cilj projekta jeste da se dođe do zajedničkih zaključaka, kaže direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH Arben Murtezić.

Dodao je da je jedan od faktora koji mogu uticati na suzbijanje slobode medija nesrazmjerno visoka naknada nematerijalne štete koja je dosuđena protiv novinara. Konkretno o primjerima nije mogao govoriti, tvrdeći da treba preispitati situaciju u kojoj se sada nalazimo. “Znam za primjer da pet do deset vaših kolega novinara plaća kredite zbog te nematerijalne štete, a imaju i cijele izdavačke kuće koje se nađu zbog toga u problemu. Javni interes nalaže da se o toj praksi progovori”, tvrdi Murtezić.

BiH je jedna od zemalja koja je dekriminalizirala klevetu, a cilj je bio da se podstaknu novinari na veću slobodu. “Međutim, visina nematerijalne štete može imati odvraćajuće dejstvo”, kaže Murtezić, te podsjeća na činjenicu da je prije 15-ak godina BiH stajala vrlo visoko po slobodi izražavanja, ali da u posljednje vrijeme sve češće čuje određene kritike.

“Sloboda izražavanja sama po sebi jeste pravo, ali je specifično po tome što je to sloboda koja garantuje i pomaže svim drugim slobodama. Bez slobode izražavanja teško ćete ostvariti bilo koju drugu vrijednost u demokratskom društvu”, kaže on.

Zaključci doneseni u sklopu projekta JUFREX jesu da je u predmetima klevete potrebna dodatna edukacija, da je tužilac u postupku klevete javna ličnost, te da Ustavni sud BiH ukida pravosnažne odluke redovnih sudova najčešće zbog nedovoljne obrazloženosti zaključaka prvostepenih sudova koji se odnose na pitanje proporcionalnosti i to naročito odnosa između činjenica i vrijednosnih sudova.

Odštetni zahtjevi

Pouzdana statistika o visini odštetnih zahtjeva podnositelja tužbi ne postoji. Prvih godina ti zahtjevi su bili enormno visoki i, prema saznanjima Udruženja BH novinari, iznosili su između 50 i 250 hiljada KM. Zabilježeno je nekoliko zahtjeva i u milionskim iznosima, dok posljednjih godina većina odštetnih zahtjeva nisu veći od 5.000 KM, a znatan je broj i ispod tog nivoa.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest