U Banjaluci predstavljena ideja rostera medijskih profesionalaca posvećenih profesionalnom pristupu izvještavanju o rodno zasnovanom nasilju

Banja Luka, 16.12.2017.-Susret i diskusija urednika, novinara i predstavnika/ca javnih institucija relevantnih za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja održan je danas u Banjaluci sa ciljem formiranja mreže medijskih profesionalaca u BiH posvećenih podizanju javne svijesti o ovom društvenom problemu.

Predstavnica nevladine organizacije Udružene žene Banjaluka Lana Jajčević istakla je važnost bolje i redovne saradnje medijskih profesionalaca sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave rodnim pitanjima jer je to već značajan doprinos boljoj vidljivosti rodno zasnovanog nasilja kao društvenog problema.

Predstavnica Gender centra Republike Srpske Tijana Arambašić Živanović podržala je umrežavanje novinara i novinarki sa ciljem edukativnog djelovanja medija i predstavljanja rodno zasnovanog nasilja kao društvenog problema, a ne ad hoc događaja i incidenata koji se dešavaju iznenada. Podsjetila je na potrebu dosljedne primjene novinarske etike i profesionalnih standarda u izvještavanju o ovoj temi.  „To je važno zbog osoba koje su preživjele nasilje, a novinari bi trebali više konsultovati stručnjake iz akademske zajednice i civilnog sektora i time proširiti pristup izvještavanju o ovakvim temama“, rekla je Arambašić Živanović.

Sudionici diskusije, novinari i novinarke iz Banjaluke, Brčkog, Sanskog Mosta, Zenice, Doboj Juga, Sarajeva, Bihaća i Bugojna istakli su potrebu aktualiziranja ovog društvenog problema u lokalnim zajednicama kroz izvještavanje lokalnih medija, kao i da je problemu potrebno pristupiti i iz sociološkog, kulturološkog i drugih perspektiva. Medijski profesionalci iskazali su interes i potrebu za formiranjem „rostera“ medijskih profesionalaca, odnosno mreže novinara koji bi bili posvećeni podizanju javne svijesti o rodno zasnovanom nasilju u Bosni i Hercegovini.

Susret je održan u okviru projekta „Isključimo nasilje – Mediji protiv nasilja nad ženama“ koji realizira Udruženje/udruga BH novinari uz podršku UN Women ureda u Bosni i Hercegovini i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (Sida).

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest