Osuda najnovijih prijetnji medijima i novinarima u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Beograd, Zagreb, Sarajevo-Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova, najoštrije osuđuje najnovije verbalne prijetnje upućene medijima i novinarima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Poslije teksta „Evo s kim trebamo živjeti: gnusne reakcije bošnjačke javnosti na smrt generala Praljka“, objavljenog na portalu Dnevnik.ba, brojne direktne prijetnje upućene su novinarima i medijskim ekspertima iz Bosne i Hercegovine. Prijetnje su upućene putem Fejsbuka i e-maila Selenu Kajanu novinaru Al Jazeera Balkans, Štefici Galić urednici portala Tačno.net, Arijani Sarajević Halać urednici Federalne televizije, Lejli Turčilo profesorki Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i ostalima. Novinari su izvještavali i iznijeli svoja mišljenja o presudi Praljku i samoubistvu koje je izvršio u Haškom sudu. Njihova mišljenja citirana u tekstu, praćena su govorom mržnje i uvredama.

U Hrvatskoj su brojne prijetnje, uključujući i prijetnje smrću upućene novinarima i medijima zbog izvještavanja o presudi šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata i samoubistvu generala Slobodana Praljka u sudnici Haškog suda. Glavna meta napada su bili novinari i mediji koji su u člancima isticali činjenicu da su optuženi, uključujući i generala Praljka, osuđeni za ratni zločin.

Ranije ove nedelje, novinarka televizije N1 Marija Antić u svojoj emisiji je ugostila Arnoa Gujona, koji pomaže Srbima na Kosovu, a kako bi razgovarali o njegovom humanitarnom angažovanju i o njegovom predavanju koje je trebalo da bude održano na Fakultetu političkih nauka. Novinarka je pitala Gujona o njegovom prethodnom angažmanu u “Les Identitaires”, ekstremno desničarskoj organizaciji u Francuskoj, kojoj se pridružio nakon što je organizacija “Unite radical”, u kojoj je bio aktivan, zabranjena 2002. godine. Ova pitanja izazvala su niz prijetnji smrću upućenih Mariji Antić i televiziji N1, uz podsjećanje da “spisak postoji” i da će doći vrijeme kada će se “plaćenički ološ koji koji sebe naziva “novinarima”, suočiti sa tim.

Tri različita verbalna napada desila su se u tri različite zemlje i Platforma to smatra veoma  zabrinjavajućim stanjem. Ovo govori puno o bezbjednosti novinara u zemljama  zapadnog Balkana i uopšte, slobodi govora.

Platforma će poslati pisma svim relevantnim institucijama u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini zahtijevajući od njih da spriječe bilo kakvu vrstu nasilja nad novinarima, da hitno i temeljno istraže sve činjenice o ovim i ostalim napadima i konačno da počnu da djeluju kada su u pitanju tri pomenuta slučaja. Na taj način će poslati snažnu poruku javnosti da takvo ponašanje nije prihvatljivo. Takođe, Platforma će prijaviti ovaj slučaj Platformi za promociju zaštite novinarstva i bezbjednosti novinara.

Napad na novinara je direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinare je napada na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

BHN, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 09/12/2017

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest