BH novinari pozivaju policiju i tužilaštvo na efikasnu istragu prijetnji smrću novinarima u BiH

Sarajevo/Mostar, 5.12.2017. – Upravni odbor BH novinara osuđuje verbalne prijetnje novinarima i medijskim stručnjacima, uključujući i prijetnje smrću, zbog izvještavanja i komentiranja presude šestorici Hrvata iz BiH i samoubistva Slobodana Praljka u sudnici Haškog tibunala.

Direktne prijetnje su upućene putem Facebooka ili e – mailom Sanelu Kajanu, novinaru Al Jazeera Balkans, Štefici Galić, urednici portala Tačno.net, Arijani Sarajević Helać, urednici Federalne televizije i Lejli Turčilo, profesorici Fakuteta političkih nauka u Sarajevu, ali i brojnim drugim novinarima koji su u svom izvještavanju i javno iznenesenim stavovima govorili o pravomoćnoj presudi i samoubistvu počinjenom u Tribunalu.

Upravni odbor BH novinara izražava zabrinutost zbog histerije i širenja atmosfere straha kroz medije i društvene mreže, te gotovo organizovanih izljeva mržnje i brutalnih uvreda prema svima koji su digli svoj glas protiv veličanja zločina i osuđenih bosanskohercegovačkih Hrvata.

Posebno naglašavamo kako je nedopustivo i krajnje opasno korištenje presuda Haškog suda za poticanje nacionalističkih strasti i širenje mržnje, čemu svjedočimo u BiH od osnivanja Suda do njegovog nedavnog zatvaranja.

BH novinari pozivaju policijske organe i nadležna tužilaštva na efikasnu i odlučnu istragu posljednjih prijetnji novinarima, a političke lidere na njihovu javnu osudu. Odobravanje prijetnji i govora mržnje ili ćutnja političara i javnih zvaničnika, direktno ohrabruju nasilnike, a od javnog komunikacijskog prostora stvaraju poligon zagađen mržnjom i nepovjerenjem, sa ozbiljnim implikacijama na budućnost bh. društva.

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest