Nezavisno udruženje novinara Srbije i nezavisno društvo novinara Vojvodine: Sramna odluka Tužilaštva o odbacivanju krivičnih prijava protiv napadača na novinare

BEOGRAD – NOVI SAD – NIŠ, 17.11.2017. – Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da je odluka Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivične prijave zbog napada na novinare tokom inauguracije Aleksandra Vučića sramna i da predstavlja još jedan dokaz da pravosudni sistem u Srbiji ne radi u skladu sa pravom i pravdom već isključivo interesima vlasti i vladajućih stranaka.

Obrazloženje odluke Tužilaštva predstavlja poseban cinizam i zamagljivanje više nego evidentnih činjenica koje su građani Srbije imali priliku da vide u medijima na fotografijama koje su prikazali nasilje aktivista Srpske napredne stranke nad novinarima tokom inauguracije predsjednika Aleksandra Vučića 31. maja 2017. godine.

NUNS i NDNV će poslije ove odluke Tužilaštva razmotriti svoj status u stalnoj radnoj grupi za bezbjednost novinara, koju čine predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja, pošto se ozbiljno postavlja pitanje smisla njegovog postojanja s obzirom na poražavajuće rezultate nadležnih državnih organa u zaštiti bezbednosti novinara.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest