Zaustaviti nekažnjivost: 380 napada na novinare u regionu od 2014. godine

3.11.2017.-Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, obilježava Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila 2. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima u svojoj rezoluciji donijetoj u decembru 2013. godine. Ovaj datum izabran je u znak sjećanja na ubistvo dvojice novinara u Maliju 2. novembra 2013. godine.

Ovaj dan je simbol snažne posvećenosti novinara da javnost upoznaju sa istinom i u isto vreme podsjete nacionalne institucije da je njihova obaveza da obezbijede bezbjedno okruženje u kojem novinari mogu slobodno da rade.

U posljednjih jedanaest godina blizu 930 novinara je ubijeno zbog svog rada i izvještavanja javnosti, po podacima koje poseduje OEBS. U prosjeku, to je jedno ubistvo novinara svaka četiri dana. U devet od deset slučajeva ubice su ostale nekažnjene. Nekažnjivost vodi u još više ubistava i često je to simptom pogoršanja konflikta i kršenja zakona i pravnog sistema.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara do sada (posljednje četiri godine) zabilježila je 380 napada na novinare, dok je samo mali broj ovih slučajeva riješen od strane nadležnih institucija.

Platforma snažno podržava novinarske i medijske organizacije i njihove napore u zaštiti novinara i slobode govora kao i njihove napore  u borbi protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i osnovna prava građana.

Skopjle – Beograd – Podgorica – Priiština – Sarajevo – Zagreb, 02.11.2017.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, , 02/11/2017

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest