40 posto slučajeva napada na novinare u BiH u protekloj deceniji nije dobilo sudski epilog

Sarajevo, 02.11.2017.-“Od ukupno 91 slučaj koji je Linija za pomoć novinarima prikupila za period od 2006. do 2017. godine registrovano je 37 slučajeva u kojima nadležne policijske i pravosudne institucije nisu ništa poduzele ili su predmeti povučeni na zahtjev nadležnih institucija ili novinara“, istaknuto je danas na press konferenciji povodom 2. novembra – UN dana borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare, koju su organizovali Udruženje BH novinari (BHN) i Civil Rights Defenders (CRD).

Ambasador Švedske u BiH Nj.E. Anders Hagelberg istakao je da njegova zemlja zauzima drugo mjesto po indeksu slobode medija, dok se BiH nalazi na 65. mjestu.

“Kada govorimo o slobodi štampe, u BiH je u proteklih nekoliko godina došlo do poboljšanja jer ovdje postoji potencijal da se ide naprijed, ali svi zajedno moramo da se borimo za ove slobode“, istakao je Hagelberg i dodao da se za borbu protiv prijetnji i napada na novinare moramo svi zajedno zalagati.

Ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH dr. Reinout Vos naglasio je da treba da se okonča nekažnjavanje zločina protiv novinara, jer su oni savjest društva, profesionalci koji propagiraju slobodu govora.

„Ako su novinari napadnuti, to je zločin koji se mora procesuirati. BiH ima jaku tradiciju slobode medija, ali ovdje novinari nisu sigurni. Pomenut ću samo ime Dragana Bursaća, koji je primio prijetnje smrću zbog posla kojim se bavi“-poručio je Vos izrazivši nadu da će vlasti uraditi sve da garantuje sigurnost.

Prema podacima FMHL, u periodu od 2006. do 2017. godine registrovano je 22 slučaja u kojima je kod nadležnih sudova donesena presuda u korist novinara, dok je u 19 slučajeva presuda donešena na štetu novinara.

Postupci pred nadležnim sudovima i tužilaštvima traju okvirno od dvije do osam godina, a FMHL bilježi 14 slučajeva koji još uvijek nisu okončani kod nadležnih institucija.

Na konferenciji je najavljen i rad Fonda za odbranu novinara pred sudovima u slučajevima tužbi za klevetu, krivičnih djela prema novinarima i medijima, te kršenja radnih i socijalnih prava medijskih profesionalaca. Novinar koji dobije presudu u svoju korist će izdvajati od 3- 5% u korist budućih sporova.

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest