Najava: radionice „Izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja“ u Zenici, Banjaluci i Mostaru

Zenica, Banja Luka, Mostar, 26.10.2017.-„Izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja“ naziv je radionica koje će se održati u Zenici 27. oktobra 2017, Banjaluci 28. oktobra 2017. i Mostaru 31. oktobra 2017. godine.

Jednodnevne radionice se održavaju u okviru projekta „Isključimo nasilje – Mediji protiv nasilja nad ženama“, koji realizira Udruženje/udruga BH novinari uz podršku UN Women ureda u BiH i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (Sida) i do sada su održane u Sarajevu, Goraždu, Bihaću, Livnu, Srebrenici, Brčkom i Bijeljini.

Cilj radionica i projekta je unapređenje znanja novinara/ki, studenata/tica i blogera/ki u oblasti izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju, te objavljivanje istraživačkih priča, čija će osnova biti promoviranje prava i interesa žrtava kroz kontekstualiziranje pitanja rodno zasnovanog nasilja. Ovaj projekat bi, također, trebao pomoći medijskim stručnjacima i blogerima da učinkovitije sarađuju i razmjenjuju informacije sa javnim i drugim institucijama i civilnim sektorom u oblasti zaštite žrtava nasilja, provođenju zakona i kreiranju politika u ovoj oblasti. Jedan od očekivanih rezultata je i formiranje mreže novinara/ki i blogera/ki koji će se specijalizirati u ovoj oblasti i nastaviti baviti temom rodno zasnovanog nasilja.

Udruženje BH novinari poziva zainteresirane novinare/ke, urednike/ce i blokere/ice da se prijave (033 223 818) za učešće na radionicama koje se održavaju u Zenici (petak 27.10, hotel Fontana), Banjaluci (subota 28.10, hotel Palas) i Mostaru (utorak 31.10, hotel Student) sa početkom u 10.00h.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest