BH novinari traže od BHT detaljno objašnjenje o slučaju skidanja intervjua sa dr Sebijom Izetbegović

Sarajevo, 26.10.2017.-Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari zahtijeva od Marija Vrankića, direktora BHT i Uredničkog kolegija ove javne televizije da javnost upoznaju sa razlozima skidanja sa programa intervjua sa Sebijom Izetbegović, direktoricom Univerzitetsko – kliničkog centra Sarajevo, koji je trebao biti emitiran u srijedu uvečer u programu BHT. Budući da nisu ponudili nikakvo obrazloženje o razlozim ne emitiranja ovog intervjua, rukovodstvo BHT je stvorilo prostor za različita, uglavnom politički motivirana tumačenja ovog postupka, kao i najavu zavođenja cenzure u radu ove javne televizije.

Upravni odbor BH novinara smatra kako rukovodstvo BHT mora javnosti ponuditi detaljno objašnjenje cijelog ovog slučaja, biti mnogo više odgovorno i transparentno prema građanima i poštivati pravo javnosti da bude informirana o pitanjima koja se odnose na rad BHT, zaštitu njegove političke neovisnosti i profesionalnih i etičkih principa u kreiranju i uređivanju programskih sadržaja.

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara podsjeća na važnost postojanja javnog RTV servisa na nivou države BiH, koji će raditi u interesu svih njenih građana, biti brana političkim i drugim manipulacijama, te primjer odgovornog i profesionalnog rada novinara i urednika. U tom kontekstu, BH novinari daju punu podršku zaštiti slobode izražavanja i prava novinara BHT na slobodan i dostojanstven rad, koji neće biti ograničavan na bilo koji način i od bilo kojih centara političke i druge moći.

Upravi odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest