Novinari trebaju izbjegavati kliše crne hronike prilikom izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju

Goražde, 30.09.2017.-„Mediji trebaju prilagoditi pristup izvještavanju o temi rodno zasnovanog nasilja, a to znači izbjegavati kliše crne hronike i ukazivati na ozbiljnost društvenog problema“, poručila je novinarka i aktivistica Milkica Milojević učesnicima/cama radionice „Izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja“ u Goraždu.

Na jednodnevnoj obuci za medijske profesionalce istaknuto je kako je poznavanje mehanizama za rješavanje problema rodno zasnovanog nasilja jedan od temelja profesionalnog izvještavanja o ovom društvenom problemu.

„Nedovoljno je dijaloških emisija i tekstova u javnom prostoru o ovoj temi. Ovaj problem zaslužuje više javne pažnje jer je situacija na terenu katastrofalna“, ocijenila je medijska ekspertica i viša trenerica Ljiljana Zurovac i dodala kako mediji trčeći za senzacijom zaboravljaju da žene koje prežive nasilje najčešće imaju djecu i porodicu i da pogrešan pristup može imati štetne posljedice.

Direktorica nevladine organizacije „Seka“ iz Goražda Esma Drkenda govorila je o onome kroz šta prolazi žena koja je žrtva nasilja u porodici te o mogućnostima za izlazak iz kruga nasilja.

“Ono što nedostaje jeste više zajedničkih akcija, kako društva tako i medija“, naglasila je Drkenda i rekla kako mediji imaju ključnu ulogu u kreiranju percepcije nasilja kod javnosti.

PR iz Asocijacije XY Dajana Pašić predstavila je konkurs za novinarsku nagradu za istraživačke teme o rodno zasnovanom nasilju, koji će biti objavljen početkom oktobra.

Radionica za novinare/ke, urednike/ce i blogere/ke okupila je učesnike i učesnice iz medijskih kuća i nevladinih organizacija iz Goražda i okolnih gradova, kao i predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog Kantona.

Radionica u Goraždu održana je u okviru projekta „Isključimo nasilje – Mediji protiv nasilja nad ženama“, koji realizira Udruženje/udruga BH novinari uz podršku UN Women ureda u BiH i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (Sida).

 

PREUZMITE PDF:

Priručnik za izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju – UN WOMEN

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest