Žene koje su pretrpile nasilje izložene su dodatnoj viktimizaciji zbog neprofesionalnog izvještavanja

Sarajevo, 29.09.2017.-“U Bosni i Hercegovini se na godišnjem nivou evidentira oko 2700 slučajeva nasilja u porodici, a od 300 do 500 žena potraži zaštitu u sigurnim kućama”, poručila je danas u Sarajevu novinarka i aktivistkinja Milkica Milojević sudionicima i sudionicama jednodnevne radionice „Izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja“.

“Za novinare i medije je važno da se ovakvim pitanjima pristupa ne kao incidentima, nego kao društvenom problemu”, rekla je Milojević i dodala kako su medijski profesionalci dužni doprinositi “dekonstrukciji stereotipa”.

Medijska ekspertica i viša trenerica Ljiljana Zurovac govorila je o novinarskoj etici kada je u pitanju izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju.

“Mediji izvještavaju o ženama uglavnom kada su u pitanju nasilje i skandali”, istakla je Zurovac i napomenula kako se veoma rijetko emitiraju ili objavljuju tekstovi ili emisije o prevenciji nasilja, edukativni prilozi i tekstovi o metodama zaštite od nasilja.

Predavanje je održala i direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović koja je predstavila krug nasilja i mogućnosti za izlaženje iz njega. Mujezinović je istakla da je kroz sigurnu kuću u Sarajevu do sada prošlo oko 1750 osoba.

PR iz Asocijacije XY Dajana Pašić predstavila je konkurs za novinarsku nagradu za istraživačke teme o rodno zasnovanom nasilju, koji će biti objavljen početkom oktobra.

Jednodnevni trening za novinare/ke, urednike/ce i blogere/ke okupio je učesnike i učesnice iz medijskih kuća i nevladinih organizacija u Sarajevu, Palama, Visokom, Brezi i Istočnom Sarajevu, kao i predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevu, Kantonalnog centra za socijalni rad, Službe za socijalni rad Općine Centar.

Današnja radionica prva je u nizu obuka koje se sprovode u gradovima BiH u oviru projekta „Isključimo nasilje – Mediji protiv nasilja nad ženama“, koji realizira Udruženje/udruga BH novinari uz podršku UN Women ureda u BiH i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (Sida).

PREUZMITE PDF:

Priručnik za izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju – UN WOMEN

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest