Udruženja novinara iz regiona zahtijevaju odgovor o slučaju nedjeljnika Vranjske

Vranje, 21.09.2017. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova, izražava svoju duboku zabrinutost zbog pritiska prema lokalnom nedeljniku Vranjske i štrajka glađu glavnog urednika i vlasnika Vukašina Obradovića.

Nakon 23 godine rada i kritičkog praćenja lokalnih problema na jugu Srbije, Vranjske novine su ugašene zbog stalnih ekonomskih i političkih pritisaka.

Juče se u otvorenom pismu Obradović obratio relevantnim institucijama i javnosti, tražeći odgovore u vezi sa Vranjskim: “Od osnivanja, novine su poslovale u skladu sa zakonom, transparentno. U svom poslovanju nisu imale značajnije oscilacije, redovno izmiruju sve poreske obaveze, izlaze pod istim imenom i izdaje ih isti izdavač. U prethodnim slučajevima kontrole državnih organa, Vranjske su poštovale njihove odluke i postupale po donijetim rešenjima.” Nejasno je zašto bi privredni subjekat sa takvim poslovanjem zaslužio takvu intenzivnu i uznemiravajuću finansijsku kontrolu koja je trajala u septembru više od dvije nedjelje u prostorijama Vranjskih.

Zahtijevamo od institucija da odmah reaguju na Obradovićevo pismo i adekvatno adresiraju tehnička pitanja koja je iznio.

Prekjučer je delegacija novinara iz regiona posjetila Obradovića u Vranju kako bi izrazila solidarnost. Iako je to razumljivo u ovom specifičnom kontekstu, štrajk glađu ne bi trebao da bude metod borbe za slobodu medija; zbog previsoke cijene koju bi time platio jedan izuzetno ugledan novinar u ime svojih kolega. Građanski protest koji je održan istog dana ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu dodatno potvrđuje ozbiljnost situacije i šalje poruku institucijama u Srbiji da su kritički mediji važni za društvo i da bi Vlada trebala da podstiče i garantuje uslove za njihov nesmetan i slobodan rad.

Regionalna mreža će informisati sve relevantne regionalne i evropske institucije o ovom slučaju kako bi tražila njihovu podršku i nastaviće da prati dešavanja u vezi  sa Vranjskim novinama dok se problem ne riješi.

 

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Društvo novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest