Podrška Vukašinu Obradoviću

Vranje, 20.09.2017.-Dugogodišnji novinar, nekadašnji predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i osnivač nedeljnika „Vranjske“ Vukašin Obradović u utorak, 19. septembra počeo je štrajk glađu zbog situacije u profesiji za čije osnovne postulate se hrabro i beskompromisno borio godinama.

„Ovo je moj lični čin i odluka da pokušam još jednom, zapravo poslednji put, da skrenem pažnju prije svega novinarima i novinarkama, ali i svim građanima, na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodimo u posljednjih tridesetak godina“, napisao je u pismu javnosti samo dan nakon što je objavljeno da su „Vranjske“, jedan od najznačajnijih lokalnih listova u Srbiji koje su negovale hrabro i profesionalno novinarstvo, ugašene nakon 23 godine postojanja.

„Vranjske“ su početkom 2003. bile prvi medij u Srbiji koji je pisao o pedofiliji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a novinari tog lista dobitnici su svih relevantnih nagrada koje se dodeljuju u novinarstvu u Srbiji, među kojima su i „Jug Grizelj“, „Staša Marinković“, te „Dušan Bogavac“.

Vukašin Obradović je do odlaska sa mesta predsednika NUNS-a, bio glasni kritičar režima Aleksandra Vučića i veoma često ukazivao na stanje u koje je zapala novinarska profesija poslednjih godina. Njegov poslednji potez, koliko god nam bilo poražavajuće da je do njega uopšte došlo, govori o težini stanja novinarske profesije i potpunoj bespomoćnosti da se ona zaštiti čak i sa pozicija na kojima je bio. Ako je neko svestan koliko je teško boriti se za osnovne postulate našeg esnafa, kroz kontakte s vlašću i međunarodnim organizacijama, to je svakako Vukašin Obradović.

„Ne tražim ničiju ni pomoć, ni podršku. Čak ću takve ponude smatrati licemernim. Jer, onda kada je to bilo smisleno, nailazio sam na zatvorena vrata. Ja sam samo očajan čovek, novinar, otac i suprug, nemoćan da se suočim sa realnošću sa kojom polako svikavamo da živimo“, deo je pisma Vukašina Obradovića javnosti.

Realnost odnosa vlasti prema novinarima koji časno rade svoj posao ilustruje i poslednji primer urednika portala KRIK, Stevana Dojčinovića, na kojeg je stranka ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, nakon objave teksta o nepravilnostima oko kupovine stana, pokrenula hajku, nazivajući ga narkomanom.

Novinarska mreža je do sada reagovalo na pojedine fizičke napade i prijetnje našim kolegama na postjugoslovenskim prostorima. Upozoravali smo na posledice kreiranja atmosfere otvorenog lova u kojoj je nemoguće baviti se poslom novinara. Ovaj put zahtjevamo od svih međunarodnih organizacija da konačno krenu da rade u interesu naše profesije i interesu samog društva za čiju demokratizaciju imaju mandat, posebno otkad je Srbija postala kandidat za prijem u EU.

Alarmantnijeg poziva na pomoć od poteza Vukašina Obradovića, koji je svoj život stavio na kocku zbog situacije u profesiji i zemlji – nema.

Konačno moramo da shvatimo da je ugrožavanje radnog mesta i same profesije, ponižavanje i ljudsko i profesionalno, kojem su izloženi mnogi medijski i drugi radnici u ovoj zemlji, ugrožavanje ljudskog života.

Mi, dole potpisani medijski radnici, stojimo uz našeg kolegu Vukašina Obradovića, ljudski i profesionalno, kao i uz kolege iz “Vranjskih”, te zahtevamo od vlasti i međunarodnih institucija i organizacija da obezbede minimum uslova da se profesionalno bavimo našim poslom.

Novinarska mreža

  1. septembar 2017.

Novinarsku mrežu, neformalnu asocijaciju novinara sa postjugoslovenskih prostora, čini više desetina novinara koji su se ujedinili kao solidarni odgovor profesije na snižavanje nivoa medijskih sloboda i bezbednosti novinara u regionu, ali i drastičan porast ugrožavanja etičkih normi izveštavanja, između ostalog i eskalaciju govora mržnje.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest