Novinari moraju međusobno sarađivati jer sami najbolje mogu zaštiti svoje interese

Sarajevo/Mostar, 17.09.2017.-“Ono što prvo strada u ratnim okolnostima je istina. Ipak, postoje ljudi koji i u takvim trenucima ostaju pošteni i ne manipulišu. Kada prestane rat, mediji su opet važni i uticajni jer oblikuju javno mnijenje”, poručio je jučer u Mostaru predsjednik BHN kluba novinara Mostar Faruk Kajtaz novinarima/kama iz predstavnicima/cama nevladinih organizacija iz Sirije i Iraka koji su boravili u posjeti Mostaru i klubu novinara.

“Najbitnije je ostati profesionalac i graditi priče na činjenicama. Novinari moraju međusobno sarađivati, jer svoje interese nabolje mogu sami zaštiti”, rekao je Kajtaz.

Četvrtog dana radionice sudionici/e su u Sarajevu slušali/e i predavanje bivšeg zatvorenika maloljetničkog logora u Prijedoru Sudbina Musića. Musić je govorio o civilnom aktivizmu kao alatu za unapređenje javno razumijevanje pravde, komemoracija posvećenih žrtvama rata i prepoznavanju žrtve bez obzira na etničku, religijsku ili teritorijalnu pozadinu.

Sudionici sa ratnim reporterkama Arijanom Saračević i Zlatom Behram

U okviru radionice o temi „Uloga novinara/ki u jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u zajednici” gostovale su ratne novinarke i reporterke Arijana Saračević i Zlata Behram, koje su govorile o iskustvima žena izvještača sa linija borbe i iz ratnih okolnosti. Novinari/ke iz Sirije i Iraka posjetili su i redakcije dnevnog lista Oslobođenje i televizije Aljazeera Balkans u Sarajevu.

Novinari/ke i aktivisti/ce u posjeti redakciji Aljazeera Balkans

Ovogodišnja radionica organizira se nakon uspješne realizacije petodnevnog treninga za novinarke i novinare iz Sirije o značaju tranzicijskog prava, te odgovornosti medija i civilnog društva u procesima uspostave mira i pomirenja iz 2016. godine. Radionice su rezultat saradnje Udruženja/udruge BH novinari i organizacije International Media Support iz Kopenhagena.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest