U Sarajevu počela obuka za novinare/ke i nvo predstavnike/ce iz Iraka i Sirije

Sarajevo, 15.09.2017.-U Sarajevu je jutros počela radionica o temi „Uloga novinara/ki u jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u zajednici”, za dvadeset novinara/ki i predstavnike nevladinih organizacija iz Iraka i Sirije.

Prvog dana radionice učesnici/e su razgovarali/e sa Marijom Šajkaš o predratnoj i ratnoj propagandi i drugim okolnostima u kojima je eksalirao sukob jugoslovenskih republika u rat, sudjelovanju medija u eskalaciji etničkog konflikta. Gošća predavačica bila je i direktorica TPO fondacije i gostujuća istraživačica Stanford univerziteta Zilka Spahić Šiljak, koja je govorila o tranzicijskoj pravdi u post-konfliktnim društvima i iskustvima BiH u suočavanju sa ratnim periodom i pokretanjem procesa pomirenja.

Na završnoj sesiji prvog dana radionice sudionici/e su imali priliku razgovarati sa predstavnicima Udruženja boraca Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata Kantona Sarajevo Rusmirom Piralićem i Kemalom Šalaka. Bilo je govora o njihovim iskustvima u uspostavljanju mira i procesu reizgradnje tolerancije.

Učesnici i učesnice će tokom šestodnevnog treninga slušati predavanja bosanskohercegovačkih i međunarodnih eksperata/ica iz oblasti tranzicijske pravde i suočavanja sa prošlošću, kao i iskustva novinara i novinarki izvještača u ratnim okolnostima u Bosni i Hercegovini.

Biće govora i o pokretanju procesa pomirenja, ulozi i saradnji medija i organizacija civilnog društva, istraživanju i prezentovanju ratnih događaja i njihovih posljedica u postkonfliktnim društvima.

Program radionice predviđa i posjete Memorijalnom muzeju Srebrenica u Sarajevu i gostovanje u BHN Klubu novinara u gradu Mostaru.

Ovogodišnja radionica organizira se nakon uspješne realizacije petodnevnog treninga za novinarke i novinare iz Sirije o značaju tranzicijskog prava, te odgovornosti medija i civilnog društva u procesima uspostave mira i pomirenja iz 2016. godine. Radionice su rezultat saradnje Udruženja/udruge BH novinari i organizacije International Media Support iz Kopenhagena.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest