Goran Šimić: Istina je jedini temelj na kome se može graditi post-konfliktno društvo

Sarajevo, 15.09.2017 – “Jedini temelj na kome se može graditi post-konfliktno društvo je istina o broju žrtava, počiniocima i zločinima. Bez toga imaćete društvo manipulacija, obmane i društvo koje se ponovo spreman za rat”, poručio je danas u Sarajevu stručnjak za tranzicijsku pravdu Goran Šimić novinarima/kama iz predstavnicima/cama nevladinih organizacija iz Sirije i Iraka na radionici u Sarajevu.

Šimić je govorio u svojstvu gosta predavača u okviru radionice o temi „Uloga novinara/ki u jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u zajednici”.

Drugog dana treninga predavanja su održale i Dragana Erjavec i Erna Mačkić iz BIRN-a koje su govorile o novinarskom pristupu izvještavanju o žrtvama koje su preživjele seksualno nasilje u ratu.

Govoreći o cilju projekta „TV Justice“, izvršna urednica BIRN-a Erna Mačkić istakla je da se „kroz produkciju filmova koji govore o ratnim zločinima i preživjelim žrtvama nastoji podsjetiti pravosudne institucije na nužnost procesuiranja slučajeva koji još uvijek nisu procesuirani“.

Novinarka BIRN-a Dragana Erjavec govorila je o značaju ovakvih filmova za pojedince i društvo jer „predstavljaju i svojevrsno suočavanje žrtava sa traumama, a mogu biti i poticaj žrtvama koje još uvijek nisu da govore o tome“.

U popodnevnoj sesiji, sudionici i sudionice su dobili praktične zadatke za rad u grupama. Cilj praktičnih vježbi bio je kreiranje novinarskih projekata ili priča fokusiranih na izgradnju mira i pomirenje, a koje bi bilo moguće provesti ili objaviti u medijskim kućama ili organizacijama iz kojih dolaze sudionici radionice.

Ovogodišnja radionica organizira se nakon uspješne realizacije petodnevnog treninga za novinarke i novinare iz Sirije o značaju tranzicijskog prava, te odgovornosti medija i civilnog društva u procesima uspostave mira i pomirenja iz 2016. godine. Radionice su rezultat saradnje Udruženja/udruge BH novinari i organizacije International Media Support iz Kopenhagena.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest