Javno spaljivanje hrvatskog nedeljnika Novosti: kazniti počinioce

Beograd, 13.09.2017.  –  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje javno spaljivanje primjeraka nedeljnika Novosti i prijetnje koje su upućene članovima redakcije od strane Autohtone – Hrvatske stranka prava (A-HSP).

U poslednjih deset dana, članovi stranke A-HSP dva puta javno su spalili primjerke Novosti, nedeljnika koji izdaje Srpski nacionalni savjet sa sjedištem u Zagrebu. A-HSP je optužio novinare Novosti da raspiruju mržnju protiv Hrvata i zahtjevao blokadu finansiranja ovog medija iz državnog budžeta. Pored toga novinarima nedeljnika Novosti upućene su i prijetnje direktno, ali i preko društvenih mreža.

„Ovo poslednje ludilo počelo je sa optuživanjem novinara Novosti da podstiču paljenje požara na obali Hrvatske svojim tekstovima posle čega su primjerci novina spaljeni“, rekao je Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) i  dodao, „Ovo je slučaj hajke zasnovan na nacionalnoj osnovi, a istorija nas uči da ono što počne sa uvredama, prerasta u prijetnje i završava se fizičkim nasiljem. Zahtjevamo od vlasti da reaguje adekvatno, a od premijera Plenkovića da javno osudi ovaj incident.“

Novinarska udruženja regiona, članice Platforme, pridružuju se HND-u i zahtjevima da Hrvatske institucije i njihovo vodjstvo osudi ovaj incident, reaguje i adekvatno kazni počinitelje.

Od počekta 2017. HND je zabilježio šest incidenata napada i prijetnji novinarima u Hrvatskoj, ne računajući dva incidenta spaljivanja Novosti i prijetnji novinarima te redakcije.

Platforma smatra da je napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Društvo novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest