Ko prijeti redakciji Magločistača?

BEOGRAD, 09.09.2017. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje prijetnje smrću koje su upućene članovima redakcije portala Magločistač u Subotici (Srbija) i poziva nadležne državne organe Republike Srbije da najhitnije preduzmu odgovarajuce korake da identifikuju i primjereno kazne autore opasnih prijetnji.

Portalu Magločistač su, u komentarima ispod teksta upućene eksplicitne prijetnje da će biti „zaklani kao zečevi“ i da će “čizmama gaziti” po njihovim „krajnicima“. Povod za prijetnje je tekst „Svi smo mi radnici Goše, a vladari Labani“, objavljen 4. septembra, a čija je tema prijetnja smrću koju je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban uputio jednom svom stranačkom kolegi.

“U Srbiji je zaštita novinara neefikasna i zato iz godine u godinu raste broj prijetnji, posebno putem društvenih mreža. Sve je više onih koji sami ili po nečijem nalogu šalju jezive prijetnje novinarima i to samo zato što oni rade svoj posao. Na žalost, ni novi mehanizam zaštite uspostavljen krajem 2016. sporazumom policije, tužilaštva i novinarskih i medijskih organizacija još ne daje nikakve rezultate.“, rekao je generalni sekretar Nezavsinog udruženja novinara Srbije Svetozar Raković i dodao: “Nosioci vlasti koji javno ne osudjuju napade na novinare i medije, prećutno podržavaju politiku nekažnjivosti stoga nemaju prava da govore o slobodi, demokratiji i evropskom putu Srbije”.

Regionalna platforma podržava NUNS i poziva srpske institucije da primjenjuju međunarodne standarde za zaštitu novinara, njihovu sigurnost i slobodu izražavanja koji su implementirani u nacionalno zakonodavstvo, i time omoguće novinarima i medijima u Srbiji slobodan i bezbjedan rad.

Od početka ove godine NUNS je registrovao 22 slučaja napada i prijetnji novinarima u Srbiji, računajući i poslednji incident.

Regionalna platforma snažno podržava novinarske i medijske organizacije  u naporima da zaštite novinare i slobodu govora i smatra da je napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Društvo novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

The Western Balkans Regional Platform for Advocacy of Media Freedom and Security of Journalists, Skopje – Belgrade – Podgorica – Pristina – Sarajevo – Zagreb, Beograd, 09/09/2017

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest