Protest VSTV, Tužilaštvu BiH i Ministarstvu sigurnosti BiH

Sarajevo, 08.09.2018.-Upravni odbor BH novinara najoštrije osuđuje bahato, primitivno i neprofesionalno ophođenje čelnih ljudi Tužiteljstva BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine prema novinarima i medijima, koji su pratili press konferencije i izvještavali o događajima povezanim sa navodnim prisluškivanjem Gordane Tadić, v.d. glavne tužiteljice BiH i Ružice Jukić, potpredsjednice VSTV–a.

Nedopustivo je da se javni istupi i institucionalni sastanci najodgovornijih osoba u Tužiteljstvu BiH i VSTV koriste za etiketiranje novinara Oslobođenja, portala Žurnal.info i BN TV, da se javno pravi zlonamjerna analiza njihovih medijskih sadržaja, krši pravo na privatnost ili da se cijela novinarska zajednica pokušava uvući u pravosudni rat i manipuliranje informacijama i dokumentima jedne ili druge strane u ovom sukobu.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od Tužiteljstva BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Ministarstva sigurnosti BiH da komunikaciju sa novinarima i medijima svedu u okvire profesionalnih pravila, pristojnosti i uljudnosti, uvažavajući potrebe medija i pravo građana da budu informirani o pitanjima od značaja za sigurnost građana, zakonito postupanje pravosuđa i funkcioniranje pravne države u cjelini.

U ovom se trenutku samo protiv novinara Josipa Šimića vodi istraga zbog sumnji da je krivotvorio službena dokumenta i prekršio Krivični zakon Federacije BiH. UO BH novinara očekuje transparentan rad i zakonito postupanje pravosudnih institucija Kantona Sarajevo prema osumnjičenom Šimiću, kao i otvorenu, profesionalnu i blagovremenu komunikaciju sa svim drugim novinarima i medijima u BiH, ne samo pravosuđa Kantona Sarajevo, već i svih drugih pravosudnih institucija, sigurnosnih organa i agencija u BiH.

Istovremeno, UO BH novinara poziva novinare i medije u BiH na oprez i poštivanje profesionalnih standarda prilikom plasiranja informacija i dokumenata dobijenih putem „neimenovanih izvora“. Profesionalna etika i dodatna provjera informacija, posebno onih vezanih za aktuelnu pravosudno – sigurnosnu aferu i političke sukobe, najbolja su brana manipulacijama, te jedini način očuvanja vjerodostojnosti i ugleda medija pred građanima BiH.

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest