Protest Vladi Federacije zbog nezakonitog imenovanja UO Agencije Fena

Sarajevo, 7.9.2018.-Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno poziva Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da prihvati nalaz i zaključke Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH o kršenju zakona i postojanju sukoba interesa u postupku izbora i imenovanja članova Upravnog odbora JU Federalne novinske agencije (Fena).

Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH je još u aprilu 2017. godine utvrdila „postojanje sukoba interesa“ u postupku imenovanja Dejana Jazvića, sadašnjeg glavnog urednika, za člana Upravnog odbora Fene, te naložila Vladi Federacije da u roku od 30 dana „preispita izbor i imenovanje glavnog urednika za člana Upravnog odbora…“, i donese mjere za provodjenje preporuka. „Prema Uredbi o osnivanju Federalne novinske agencije (član17.) glavnog urednika imenuje direktor, odnosno zamjenik direktora Agencije uz saglasnost Upravnog odbora, čime je u navedenim okolnostima jasno vidljivo da je došlo do sukoba interesa, s obzirom da je Dejan Jazvić član UO i glavni urednik (…) te se imenovani nalazi u dvostrukoj ulozi, što je protivno zakonu“, navodi se u dopisu Institucije ombusdmena.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivom petomjesečnu „institucionalnu šutnju“ i odbijanje Vlade Federacije BiH da ispoštuje preporuke ombudsmena, preispita svoju odluku i otkloni zakonske prepreke u imenovanju UO Fene. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da su na nezakonito postupanje Vlade prećutno pristali u menadžmentu i uredništvu Fene, čime su ozbiljno doveli u pitanje ugled i vjerodostojnost ovog medija, s ozbirom na javnu odgovornost i ulogu Fene kao medija koji producira i objavljuje informacije o nezakonitim postupcima i sukobu interesa u drugim javnim preduzećima i ustanovama.

UO BH novinara ocjenjuje nemoralnim i neodgovornim prema javnosti i građanima da Agencijom upravlja nezakonito imenovana uprava i da se glavni urednik mjesecima nalazi u sukobu interesa, te javno poziva menadžment i urednički kolegij Fene da, kao odgovorni ljudi i medijski profesionalci i sami zatraže od Vlade Federacije ponovni, zakonit i pošten izbor uposlenika Agencije u njen Upravni odbor.

 

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest