Rukovodstvo RTRS-a odbija postupiti po odluci RAK-a

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) izrekla je Radio televiziji Republike Srpske (RTRS) novčanu kaznu u iznosu od 45.000,00 KM zbog nepostupanja po nalogu iz Zaključka Agencije, radi kršenja člana 46. Zakona o komunikacijama i člana 143. Pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče Regulatorna Agencija za komunikacije, kao i novčanu kaznu u iznosu od 15.000,00 KM generalnom direktoru Radio televizije Republike Srpske, Drašku Milinoviću, kao odgovornom licu.

Radio televizija Republike Srpske nije postupila po nalogu Agencije da izvrši priključenje Televizije K3 d.o.o. iz Prnjavora na digitalno zemaljsko emitovanje u Multipleks-u A u digitalnom području Kozara.

Naime, Agencija je prema odluci Vijeća ministara BiH ovlaštena za izdavanje saglasnosti za digitalno zemaljsko emitovanje TV stanicama u BiH koje trpe smetnje zbog početka digitalnog emitovanja u BiH, poput TV K3, te je ovlaštena da donošenjem Zaključka primjeni izvršne mjere koje se moraju ispoštovati u određenom roku, što RTRS nije učinila.

Tokom postupka, RTRS je osporavala zakonitost Odluke koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a na osnovu koje je Agencija izdala nalog. U izjašnjenju, RTRS je isticala ulogu koja je u procesu digitalizacije dodijeljena javnim RTV servisima u pogledu korištenja Multipleks-a A (MUX A) i Multipleks-a B (MUX B), na način da je svako priključenje komercijalnih televizija na zahtjev Agencije smatrala osporavanjem prava na imovinu RTRS-a, odnosno opreme za digitalno emitovanje.

Vodeći se članom 4. Pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče Regulatorna agencija za komunikacije, a u kojem se, između ostalog, navodi da svi korisnici dozvola Agencije imaju prava propisana odgovarajućom dozvolom Agencije i dužna su pridržavati se Zakona, svih propisa Agencije i uslova dozvole, nepostupanjem po zahtjevu, RTRS je onemogućila Agenciju da izvršava svoje obaveze u procesu digitalizacije utvrđene Odlukom koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a koja obavezuje i uključuje prava i obaveze kako Agencije, tako i javnih RTV servisa Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz RAK-a.

Milinović: RAK prisiljava RTRS da daje svoju opremu trećim licima bez naknade

RTRS je vlasnik svoje opreme na teritoriji Republike Srpske i niko nema pravo da joj naredi kome će ustupiti opremu na korišćenje, stav je rukovodstva RTRS-a, povodom odluke RAK-a. Ocjenjuju da je poslednja odluka Regulatorne agencije za komunikacije udar na nezavisnost RTV sistema, prenosi dnevnik RTRS-a.

Reagujući na kaznu koju je RAK izrekao RTRS-u, generalni direktor RTRS-a Draško Milinović izjavio je da RAK bez zakonskog osnova prisiljava RTRS da opremu u svom vlasništvu daje na korišćenje trećim licima bez naknade.

Milinović podsjeća da su svi organi RTRS-a dužni štititi imovinu Javnog servisa Republike Srpske.

– Iskoristićemo sva pravna sredstva u zaštiti imovine JP RTRS – rekao je Milinović.

– Naredba kojom se nama naređuje šta ćemo raditi sa svojom opremom neće biti ispoštovana od strane RTRS-a – kaže Zdravko Šavija, pomoćnik generalnog direktora RTRS-a za tehniku i razvoj.

(rak.ba, tvk3.info, rtrs.tv)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest