Novinarska udruženja iz regiona pozdravljaju hapšenje osobe koja je prijetila novinaru Draganu Bursaću

Beograd, 08.08.2017. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje prijetnje novinaru Draganu Bursaću i pozdravlja brzu reakciju MUP Republike Srpske koji je uhapsio osobu koja je prijetila ovom banjalučkom novinaru.

Draganu Bursaću upućene su prjetnje smrću zbog teksta „Šutio sam dok je Bihać granatiran“, u kojem se autor prisjeća trogodišnje opasade Bihaća koji je bio opkoljen sa jedne strane od Vojske SAO Krajine, a sa druge od Vojske Republike Srpske i akcije “Oluja” koja je potom uslijedila. Neprikladna reakcija usledila je putem Fejsbuka gde je Bursaću zaprijećeno: “Nećeš se glave nanosat, toliko ti mogu potvrdit“.

“Ponovljene prijetnje Draganu Bursaću, upućene preko društvenih mreža, samo su dokaz da slobodno i javno mišljenje, suprotno službenim stavovima, nije dopušteno niti dobrodošlo. Bilo kakve prijetnje novinarima, nedopustive su i predstavljaju grubo kršenje medijskih i ljudskih prava i sloboda. Ponovljene prijetnje smrću zbog javno iznesenog stava,  zahtijevaju hitne i odlučne mjere pravosudnih organa i institucija. Prisiljavanje bilo koga, posebno prisiljavanje novinara de misle i pišu kako se svidja stranci, pojedincu, grupi, ili vlasti, vraća nas u doba jednoumlja. Očekujem da nadležni kazne počinioca ovog teškog nedjela kakvo je prijetnja  smrću”, izjavio je Marko Divković, predsjednik Udruženja/udruge BH Novinari.

Ovo je treća veoma ozbiljna prijetnja Bursaću od avgusta prošle godine. Bursaću su, prije samo mjesec dana, upućene prijetnje smrću zbog teksta „Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?“, o najavljenom skupu podrške Ratku Mladiću, optuženom za najteže zločine počinjene u BiH, koji je bio najavljen za 11. juli, dan u kojem se obilježava godišnjica srebreničkog genocida. Do ovog slučaja niko od počinilaca nije procesuiran.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara upozorava, ne prvi put, da je svaki napad na novinara napad na slobodu govora i izvještavanja. I ovaj napad, zbog sadržaja novinarskog teksta ili priloga, smatramo nedopustivim i opasnim napadom na slobodu izražavanja. Podsjećamo, takođe, da svaki napad na novinare i medije, zapravo, predstavlja atak na sve građane.

Očekujemo i da će počinilac u ovom slučaju u najkraćem roku biti procesuiran, čime će do javnosti stići jasna poruka da će svako slično, neprihvatljivo ponašanje prema novinarima, biti ekspresno sankcionisano.

Regionalna platforma snažno podržava Udrugu/udruženje BH Novinari i druge novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora.  Platforma poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih i novinarskih sloboda i prava da od bosanskohercegovačkih vlasti zahtjevaju hitno procesuiranje počinioca.

U prvih sedam mjeseci ove godine, računajući i poslednji incident, u Bosni i Hercegovini je evidentirano 36 slučajeva direktnih pritisaka, verbalnih prijetnji i fizičkih napada na novinare.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Društvo novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest