Doha: BH novinari na međunarodnoj konferenciji “Freedom of Expression: Facing up to the Threat”

Qatar, 24-25.07.2017. – Konferencija pod nazivom “Freedom of Expression: Facing up to the Threat”, koja je okupila više od 200 predstavnika medija i novinarskih organizacija iz cijelog svijeta, održana je u Dohi.

Prisutnima su se obratili čelnici organizacija Office of the High Commissioner of Human Rrights, International Federation of Journalists, International Press Institute, European Broadcasting Union, Human Rights Watch i National Human Rights Committee, a potom i predstavnici mnogih drugih organizacija, medija i univerziteta.

Sa skupa je poslana jedinstvena poruka da sloboda izražavanja nema alternativu, a da novinari i mediji jedino ujedinjeni na globalnom planu mogu istrajati u borbi za svoja prava.

Younes M’Jahed, predstavnik Međunarodne novinarske federacije, istakao je da se sloboda medija ne može odvajati od ljudskih prava, odnosno da novinarska prava zapravo i jesu ljudska prava, i obratno.

“Proteklih 17 godina smo više puta imali potrebu da štitimo, pravno branimo i osiguravamo prava novinara širom svijeta. Tamo gdje su ugrožena novinarska prava, ugrožena su i ljudska prava”, poručio je M’Jahed.

Organizator skupa i predsjednik katarskog Nacionalnog komiteta za ljudska prava Ali Bin Samikh Al Marri poručio je da se za slobodu govora uvijek iznova mora boriti, osvrnuvši se na zajedničku solidarnost novinara u borbu protiv zahtjeva za ukidanje Al Jazeere.

U sklopu dvodnevnog događaja, obogaćenog mnogobrojnim panelima na kojima se govorilo o slobodi izražavanja i slobodi medija, održana je i izložba slika na tu temu.

Konferenciju “Freedom of Expression: Facing up to the Threat” organizovao je Nacionalni komitet za ljudska prava Katara. Na konferenciji je ispred Udruženja/udruge BH novinari sudjelovao novinar i voditelj Aljazeera Balkans Marko Radoja koji je ujedno član Upravnog odbora BH novinara.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest