Faktografija je osnov suočavanja sa prošlošću, a novinari trebaju promovisati humanost kroz primjenu profesionalne etike

Boračko jezero, 17.07.2017.-„Izvještavanje treba doprinijeti razumijevanju, a ne podizanju tenzija ili kao podsticaj na konflikte među ili prema određenim grupama i pojedincima“, rekla je prof.dr Lejla Turčilo sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu u svojstvu gostujuće predavačice na Novinarskoj akademiji 2017 (NA2017) na Boračkom jezeru.

Profesorica Turčilo razgovarala je sa polaznicima i polaznicama NA2017 o tome kako se u izvještavanju odmaknuti od ratno – huškačke propagande kroz produkciju medijskih sadržaja, te na koji način fokus medija usmjeriti na suočavanje sa prošlošću, izgradnju mira i društva tolerancije.

„Fer, balansirano i objektivno izvještavanje primjenjivo je samo u smislenim istraživanjima, jer u dnevnom izvještavanju gotovo i nema prostora za sveobuhvatan izvještaj“, poručila je profesorica Turčilo polaznicima Akademije i podsjetila kako se novinarske forme kao što je anketa „često zloupotrebljavaju kako bi se potaklo na određene stavove i mišljenja“.

Doc.dr Seid Masnica

Gost predavač NA2017 danas je bio doc. dr Seid Masnica sa Fakulteta humanističkih nauka u Mostaru, koji je polaznicima objasnio razlike između elektronskih, printanih i online medija u njihovom pristupu izvještavanju o događajima iz bliske ratne prošlosti.

U poslijepodnevnim satima sudionici i sudionice slušale su predavanje Aldina Arnautovića,  slobodnog novinara i autora dokumentanih filmova.

Predavanje Aldina Arnautovića

Arnautović je govorio o postupku dokumentovanja ratnih zločina u svrhu objavljivanja izvještaja u medijima koji govore o takvim temama, ali i o važnosti poznavanja humanitarnog prava za profesionalno izvještavanje o temama zajedničke ratne prošlosti.

“Novinari trebaju promovisati humanost kroz primjenu profesionalne etike. Trebaju da govore i o egzaktnim podacima, iz pozicije činjenica, svjesni da se iza tih činjenica nalaze ljudske sudbine”, rekao je Arnautović na NA2017.

Dinno Kasalo – gost tematske večeri na Novinarskoj akademiji 2017

Gost tematske večeri bio je Dinno Kasalo, autor i reditelj dokumentarnih filmova koji su dobili najznačajnija svjeska priznanja u ovom filmskom žanru. Prikazan je Kasalov film “Ljuta sam” koji govori o rijeci Ljutoj i izgradnji mini hidrocentrala na njoj. Projekciji filma prisustvovali i predstavnici nevladine organizacije Centar za životnu sredinu iz Banjaluke.

Drugi modul Novinarske Akademije 2017 posvećen temi “Uloga medija i medijskog izvještavanja u jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u BiH” okupio je studente/ice, novinare/ke i urednike/ce iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Bileće, Zenice, Sokoca, Brčkog, Gračanice, Kalesije, Čelinca, Jablanice, Velike Kladuše, Žepča, Iljaša i Vogošće i održava se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest