Drugi modul Novinarske akademije 2017 okupio 23 sudionika/ce na Boračkom jezeru

Boračko jezero, 15.07.2017. – Drugi modul Novinarske akademije počeo je danas na Boračkom jezeru i okupio je studente/ice, novinare/ke i urednike/ce iz cijele Bosne i Hercegovine.

Sudionici i sudionice NA2017, njih 23, tokom petodnevnog boravka na Akademiji imaće priliku slušati predavanja istaknutih profesora novinarstva i novinarske etike, medijskih profesionalaca, međunarodnih stručnjaka i aktivista/ica civilnog društva. Učesnici će slušati pradavanja o tranizcijskoj pravdi, primjeni etičkih principa i kodeksa u izvještajima o zajedničkoj prošlosti, analiziraće medijske sadržaje uz mentorstvo predavača, a u okviru akademije biće prikazano više dokumentarnih filmova.

Prvog dana Akademije prikazana je epizoda serije „Ja, mi i drugi: Duh Hane Arent“, u kome izraelska rediteljka Ada Ušpic govori o tome zašto je čuvena filozofkinja jevrejskog porijekla Hana Arent bila optuživana od strane jevrejske zajednice nakon Drugog svjetskog rata da je izdajnik i da umanjuje užase holokausta.

Radionica je okupila učesnike/učesnice iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Bileće, Zenice, Sokoca, Brčkog, Gračanice, Kalesije, Čelinca, Jablanice, Velike Kladuše, Žepča, Iljaša i Vogošće i održava se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest