Završen Prvi modul Novinarske akademije 2017 na Boračkom jezeru

Boračko jezero, 13.07.2017.-Svečanom dodjelom diploma danas je završena Novinarska akademija 2017 (NA2017), radionica koja je okupila studente/ce novinarstva i mlade novinare/ke iz Bosne i Hercegovine – Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara, Bugojna, Brčkog, Visokog, Travnika.

Generalna sekretarka Udruženja/udruge BH novinari Borka Rudić podijelila je 20 diploma učesnicima/cama koji su slušali predavanja istaknutih profesora novinarstva i novinarske etike, medijskih profesionalaca, međunarodnih stručnjaka i aktivista/ica civilnog društva, o temi „Uloga medija i medijskog izvještavanja u jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u BiH“.

Peti dan NA2017 bio je posvećen izvještavanju medija u funkciji razumjevanja pravde, javnog odavanja počasti žrtvama i priznavanje žrtava bez obzira na njihovu naciju, vjeru i mjesto stradanja, a studenti/ce su uporedili izvještaje privatnih i javnih televizija o obilježavanju istog događaja koji se tiče ratne prošlosti.

Učesnici/ce su imali priliku razgovarati sa novinarom i urednikom televizije Al Jazeera Markom Radojom, te novinarkom BIRN-a i urednicom magazina TV Justice Draganom Erjavec.

Ljetni edukativni kamp Novinarska akademija 2017, šesti po redu, održan je uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH u periodu od 9. do 14. jula u Apartmanima Boračko jezero, Konjic.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest