U okviru Novinarske akademije prikazani filmovi „Apostoli dobra“ i „Srebrenica-sjećanje za budućnost“

Boračko jezero, 11.07.2017.-Predavanje Azre Maslo iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) o regulatornim pravilima za elektronske medije, kao i poštenom, ujednačenom i sveobuhvatnom izvještavanju u odredbama Kodeksa o audiovizuelnim i radijskim medijskim uslugama otvorilo je drugi dan Novinarske akademije 2017.

„Mediji prihvataju regulaciju jer shvataju da su pravila jedan od načina da se zaštite od političkih, ekonomskih i drugih pritisaka“, istakla je Maslo.

Učesnici su, takođe, imali priliku diskutovati sa Maidom Bahto Kestendžić iz Vijeća za štampu o samoregulaciji i izvještavanju u postkonfliktnim društvima, ali i o Kodeksu za štampu i online medije u BIH. Na praktičnim primjerima polaznici su razmatrali žalbe građana na neprofesionalno izvještavanje štampanih i online medija.

„Sloboda izražavanja i sloboda medija je osnov demokratskog društva i treba da bude osnova i našeg društva“, naglasila je Bahto Kestendžić.

U okviru Akademije drugog dana prikazan je i dokumenatarni film „Apostoli dobra“ Željke Mihaljević i Maje Leđenac, produciranog kao dio serijala filmova „Živjeti zajedno“, posvećenog građanskoj hrabrosti pojedinaca i njihovim djelima u toku proteklog rata na području bivše Jugoslavije.

Trećeg dana polaznici su imali priliku slušati predavanja prof dr Enesa Osmančevića i doc. dr Mirze Mehmedovića o standardima fer, balansiranog i objektivnog izvještavanja o osjetljivim temama vezanim za rat, zločine, progone stanovništva i druge oblike kršenja ljudskih prava.

Tematsko veče trećeg dana Novinarske akademije bilo je ispunjeno dokumentarnim filmom „Srebrenica-sjećanje za budućnost“, autora Dinna Kassala čiji su filmovima dobili najznačajnija svjetska priznanja.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest