BH novinari na trećem Forumu civilnog društva u Trstu

Trst, 11. juli 2017. – Forum civilnog društva (CSF – Civil Society Forum Trieste of the Western Balkans Summit Series) koji se održava paralelno sa međuvladinim Samitom zemalja Zapadnog Balkana i zemalja članica Evropske Unije u Trstu, okupio je više od 250 aktivista/ica i predstavnika/ca civilnog društva sa ciljem pružanja platforme za doprinos takozvanom Berlinskom procesu i sa ciljem uspostave dijaloga sa liderima zemalja regije.

CSF u Trstu treći je po redu i nastavak je razgovora koji su prethodno vođeni u Beču 2015. i Parizu 2016. godine. Posvećen je izazovima sa kojima su suočene države regije Zapadnog Balkana koje nisu članice Evropske unije.

Franz Karl Prueller, ERSTE Foundation

“CSF predstavlja konsultativni proces čija je namjera uključiti što veći broj organizacija predstavnika iz civilnog dustva u zemljama regije. Nakon foruma u Beču i Parizu dijalog je već uveliko produbljen i sada trebamo raditi na dosljednosti i legitimnosti zajedničkog djelovanja”, poručio je Franz Karl Prüller iz ERSTE fondacije.

CSF ima za cilj uspostavu platforme i stvarnog mehanizma saradnje organizacija civilnog društva radi ostvarivanja dijaloga sa liderima šest zemalja regije.

Hedvig Morvai, European Fund for the Balkans

“Potrebno je da lideri zemalja Zapadnog Balkana shvate naše ozbiljne namjere kao i naš interes za konstruktivnim parnerstvom u cilju rada na najvažnijim regionalnim pitanjima kroz Berlinski process”, rekla je Hedvig Morvai iz Evropskog fonda za Zapadni Balkan.

Sudionici dvodnevnog foruma civilnog društva u Trstu će kroz različite panele i radionice govoriti o izazovima sa kojima se suočavaju zemlje regije Zapadnog Balkana, a na osnovu smjernica i preporuka za zajedničke politike koje su formulisane na susretu eksperata u Tirani u aprilu 2017 godine.

Preporuke za zajedničke politike grupisane su prema prioritetima međuvladinog Samita za Zapadni Balkan i razvijene su kroz posebne konsultacije sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Italije, koje je i domaćin međuvladinog susreta u Trstu.

U okviru Foruma, danas će paralelno biti održano pet radionica-panela o temama „Životna sredina, energija i klimatske promjene“; „Komuniciranje Berlinskog procesa u vrijeme uspona populizma“; „Jačanje uloge civilnog društva u kontekstu migracija“; „Bregzit – mač sa dvije oštrice“ te „Mediji i novinarstvo u regiji Zapadnog Balkana“.

Za drugi dan Foruma najavljen je i panel koji se održava u okviru Samita lidera i koji će  formulisati nove smjernice i preporuke za zajedničke politike.

Forum civilnog društva u Trstu organizovan je na zajedničku inicijativu Fondacije ERSTE, Evropskog fonda za Balkan, Fondacije Friedrich Ebert, Dijaloga jugoistočne Evrope, u partnerstvu sa Fondacijom Heinrich Boell i u saradnji sa Centralnoevropskom inicijativom (CEI), Centrom za međunarodnu politiku (CeSPI), Institutom za međunarodne odnose (IAI) i Opservatorijem za Balkan i Kavkaz. Inicijativu su podržali banka Intesa Sanpaolo i banka Generali.

Agenda

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest