Počeo šesti modul Novinarske akademije 2017

Boračko jezero, 09.07.2017.-Prvog dana Novinarske akademije 2017 učesnici/ce su imali priliku slušati uvodno predavanje na temu izvještavanja o različitostima, u okviru koje su imali priliku diskutovati o osnovama diversity reporting-a, kao i tehnikama i metodama istraživanja tema u vezi sa jačanjem mira, tolerancije i stabilnosti u post-konfliktnim društvima.

Generalna sekretarka Udruženja/Udruge BH novinara Borka Rudić polaznike je takođe upoznala sa temom ljudskih prava u medijima i na koji način mediji mogu doprinijeti poštivanju ljudskih prava, interesa i potreba svih društvenih grupa u društvu koncipiranom na ekskluzivnosti prava većine.

Sa polaznicima akademije razgovarala je novinarka iz Konjica Vesna Begtašević, koja je objasnila kako novinari mogu dekonstruisati politički, nacionalni, vjerski, diskriminatorski i reducirani pristup predstavljanju ljudskih prava kroz medijske sadržaje.

U okviru Akademije prikazana je i epizoda serije „Ja, mi i drugi: Duh Hane Arent“, u kome govori izraelska rediteljka Ada Ušpic o tome zašto je čuvena filozofkinja jevrejskog porijekla Hana Arent bila optuživana od strane jevrejske zajednice nakon Drugog svjetskog rata da je izdajnik i da umanjuje užase holokausta.

Novinarska akademija 2017, radionica za studente/ice novinarstva i mlade novinare/ke počela je danas na Boračkom jezeru, a tema šestog modula je „Uloga medija i medijskog izvještavanja u jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u BiH“.

Radionica je okupila 20-ak studenata novinarstva iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Kaknja, Mostara, Bugojna, Brčkog, Visokog, Bosanske Krupe, Viteza i Travnika a tokom petodnevnog boravka na Akademiji imaće priliku slušati predavanja istaknutih profesora novinarstva i novinarske etike, medijskih profesionalaca, međunarodnih stručnjaka i aktivista/ica civilnog društva.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest