U Sarajevu predstavljeni rezultati istraživanja javnog mnijenja „Mediji i građani na izborima“

Sarajevo, 15.06.2017.-„Građani BiH često glasaju za iste političke opcije i samo mali dio se opredjeljuje za kandidate na osnovu prethodnih rezultata. Mladi vjeruju Internetu, a stariji od 50 godina televiziji kao izvoru, dok većina ispitanih građana ne vjeruje nikome, niti je zainteresirana za politiku“, rezultati su ovo istraživanja javnog mnijenja „Mediji i građani na izborima“ koje je za Koaliciju „Pod lupom“ uradio BORAM i Udruženje BH novinari u saradnji sa agencijom Ipsos, a predstavljeno je danas u EU Info centru Sarajevo.

Dvije trećine ispitanika ne vjeruje da su izbori u našoj zemlji slobodni i pošteni iako njih 86 posto nikada nije učestvovalo niti bilo svjedokom izborne nepravilnosti, dok oni koji nepravilnost prepoznaju i prijavljuju je su najviše visoko obrazovani i ljudi sa visokim porodičnim primanjima.

Ispitanici smatraju da bi se veća transparentnost izbornog zakona i smanjenje eventualnih manipulacija glasovima mogla osigurati skeniranjem glasačkih listića ili providnim glasačkim kutijama. Oko 53 posto građana BiH je odgovorilo da su „apsolutno nezainteresovani“ za politiku, dok 21 posto nije ni glasao na prethodnim izborima.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1. 006 ispitanika starosti 18 i više godina u cijeloj BiH CATI metodom prikupljanja podataka, uz učešće 52 procenta žena i 48 posto muškaraca različitih nivoa obrazovanja.

Projekat podržava Evropska unija.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest