Udruženje/udruga “BH novinari”, Kralja Tvrtka 5/5, 71000 Sarajevo Telefoni: 033 223 818 , 033 217 302
E-mail: [email protected], WEB: www.bhnovinari.ba

RADIO TELEVIZIJA FEDERACIJE BIH
FEDERALNA TV
Bulevar Meše Selimovića bb
71 000 SARAJEVO
n/a: gospodina Džemala Šabića, direktora Federalne TV

Datum: 19.1.2010.
Broj: 01 -08 /10
Mjesto: Sarajevo

Predmet: obrazloženje smjene Duške Jurišić, urednice Informativnog programa Federalne TV
.

Cijenjeni gospodine Šabiću,

Obraćam Vam se u ime Linije za pomoć novinarima, posebnog servisa Udruženja/udruge BH novinari za zaštitu prava novinara i slobode izražavanja, sa molbom da nam dostavite Odluku i obrazloženje smjenjivanja gospođe Duške Jurišić sa fukcije urednice Informativnog programa Federalne televizije.

Ne dovodeći u pitanje Vaše ovlasti u pogledu postavljanja i smjenjivanja urednika u Federalnoj TV, procjenu kvaliteta njihovog rada i ispunjavanja preuzetih obaveza, informacije u vezi sa ovim slučajem su nam potrebne kako bismo poduzeli daljnje korake u vezi sa zaštitom prava koleginice Jurišić, dugogodišnje članice Udruženja/udruge BH novinari.

Kao što Vam je poznato, Linija za pomoć novinarima i naša Udruga su, više puta do sada, pokušavali zaštiti koleginicu Jurišić, neovisnost uredjivačke politike Federalne TV i profesionalni dignitet nje same i ostalih novinara i urednika u Vašoj kući. Na žalost, u posljednjih nekoliko mjeseci svjedoci smo prave hajke koja se vodi protiv koleginice Jurišić i Federalne TV u Dnevnoma avazu i njegovim izdanjima, kao i u brojnim političkim istupima lidera novoformirane stranke SBB BiH Fahrudina Radončića. Ova hajka je od novembra prošle godine pa do danas poprimila zabrinjavajuće elemente nacionalističkog odstrela Vaše urednice, koja se, uz ostalo, sumnjiči i za antibošnjaštvo, islamofobiju i druge oblike ugrožavanja interesa bošnjačkog naroda u BiH.

U trenutku kada smo očekivali da će menadžment Federalne TV stati u javnu odbranu profesionalno – uredničkog i ljudskog digniteta koleginice Jurišić, kao i opstojnosti kompletnog koncepta Federalne TV kao javnog servisa, došla je Vaša odluka o smjeni urednice Informativnog programa. Dakle, kada smo očekivali da ćete se svojim autoritetom i funkcijom suprotstaviti svim pokušajima vanjske i unutrašnje destrukcije Federalne TV, suočavamo se sa činom koji se može tumačiti i kao ustupak političkim, nacionalističkim, ekonomskim i kriminalnim lobijima koji žele uništiti ovaj medij.

Zbog toga smatramo jako važnim da nam dostavite informacije u vezi sa ovi slučajem i, ukoliko je moguće, detaljnu argumentaciju i razloge zbog kojih ste donijeli odluku o smjenjivanju Duške Jurišić sa pozicije urednice Informativnog programa Federalne TV.

Nadam se da ćete ovo pismo razumjeti kao našu potrebu da ovaj, veoma delikatan slučaj, razjasnimo na ispravan način i poduzmemo mjere koje će sačuvati profesionalni ugled i ljudsko dostojanstvo koleginice Duške Jurišić, ali i neovisnu poziciju Federalne TV kao javnog servisa u službi svih gradjana BiH.

S poštovanjem,

Borka Rudić, generalna tajnica

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest